Slovenija
27 ogledov

Nove nepravilnosti v Unicefu

Zaradi domnevnih nepravilnosti v organizaciji sta iz nje izstopili njihovi ambas Žurnal24 main
Proti nekdanji predsednici društva Zori Tomič je bila vložena nova kazenska ovadba. Dve prijavi na protikorupcijski komisiji.

"V nizu kazenskih ovadb v primeru Unicef je bila včeraj podana nova, ki še posebej nazorno razkriva, kako sta zdaj že nekdanji predsednica društva Zora Tomič in izvršna direktorica Maja Vojnovič razumeli poslanstvo te dobrodelne organizacije," piše današnji Dnevnik. Informacije o ovadbi so jim včeraj potrdili tudi na ljubljanski policijski upravi.

Poleg tega sta po pisanju časnika dve prijavi romali tudi na komisijo za preprečevanje korupcije. "Eno prijavo proti Unicefu Slovenija smo prejeli že maja lani, pred kratkim pa novo, ki jo bomo začeli preučevati," so za časnik povedali na komisiji.

Ker naj bi obstajal tudi sum, da je Unicef kršil zakon o društvih, naj bi se s tem primerom kmalu začel ukvarjati tudi pristojni inšpektorat, medtem ko je inšpekcija nadzora delovnih razmerij že januarja ugotovila kršitev zakona o delovnih razmerjih.

Sum izneverjenja
Včerajšnja kazenska ovadba je bila po pisanju časnika podana zoper nekdanjo predsednico društva Zoro Tomič zaradi suma kaznivega dejanja izneverjenja, za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do treh let zapora.

"Vlagatelji so v ovadbi navedli, da je Tomičeva konec maja 2009 podpisala sklep o razporeditvi na delovno mesto in določitvi količnika bruto plače za izvršno direktorico Majo Vojnovič," piše Dnevnik. V njem ji je v nasprotju z vsebino individualne pogodbe o zaposlitvi priznala dodatek na delovno uspešnost za obdobje od leta 2009 do 2013.

Na Unicefu po pisanju časnika očitke v ovadbi zavračajo. "Menimo, da je namen številnih kazenskih ovadb zgolj škodovanje ugledu Unicefa, saj z medijskimi objavami dosegajo svoj učinek," so za časnik komentirali vsebino zadnje ovadbe.

Vojnovičeva naj bi po pogodbi v času evropskega projekta dobivala mesečne prejemke v višini okoli 4.500 bruto, v projekt, za katerega je evropska komisija slovenskemu Unicefu namenila okoli 750 tisoč evrov, pa naj bi bili vključeni predvsem tisti zaposleni, ki so ji bili naklonjeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.