Slovenija
3 ogledov

Nove podražitve elektrike

"Zaradi preteklih izkušenj smo že zahtevali dodatna pojasnila. Globam se zaradi Žurnal24 main
Po najmanjšem je podražitvene načrte razkril še največji distributer. Drugi še molčijo. Poznavalci ne dvomijo, da bodo sledili.
 

Varčevalni nasveti

Ljubljančan Boris Mikuž varčuje z elektriko, a bo kljub temu občutil podražitev. Zamenja lahko distributerja, preveri pa naj tudi, kako izpolnjuje varčevalne nasvete:
Topla voda. Izolirajte bojler ter na termostatu nastavite temperaturo na največ 60°C.
Luči. V prostorih, kjer imate pogosto prižgane luči, je smiselno uporabljati varčne žarnice.
Gospodinjski aparati. Pri nakupu novih električnih aparatov bodite pozorni na energetski razred. Aparati v energijskem razredu A porabijo za približno polovico manj energije kot naprave iz razreda D in do 75 % manj kot naprave iz razreda G.
Pranje. Če perete perilo pri 40°C namesto pri 60°C, boste pri tem porabili za tretjino manj električne energije.
Hladilniki in zamrzovalniki. Redno odmrzujte hladilnike in zamrzovalnike. Vrat hladilnika ne puščajte odprtih dlje, kot je potrebno. Hrano, ki jo dajete v hladilnik, najprej ohladite.
Gretje vode. Vedno grejte le toliko vode, kot jo potrebujete.
Kuhanje. Kadar kuhate, imejte posode pokrite s pokrovko. Kadar kuhate zelenjavo, uporabljajte le toliko vode, da je zelenjava z njo prekrita.

Vir: Elektro Gorenjska

Elektro Ljubljana bo 1. novembra podražil elektriko, uvedli bodo tudi nadomestilo za vodenje računa. Povprečni račun bo višji za 3,28 evra, za 47 odstotkov odjemalcev pa bo račun višji za manj kot 1,2 evra. Šest odstotkov odjemalcev, ki porabijo največ elektrike, pa bo imelo za več kot petino višje račune.


Vsakih šest ur bo dražjih
Elektro Ljubljana bo uvedel progresivno zaračunavanje, kot je na primer v veljavi pri dohodnini. To pomeni, da bo cena višja za vsakih 6 dnevno porabljenih kilovatnih ur elektrike. Te bo odjemalec dobil po določeni ceni, šest nadaljnjih bo deset odstotkov dražjih, nadaljnjih šest trideset odstotkov dražjih, dnevna poraba med 18 in 24 kilovatnih ur bo pol dražja, nad 24 kilovatnih ur pa dvakrat dražja od prvih šestih kilovatnih ur.

Kazni ne bodo ušli
Elektro Gorenjska je spremembo cen napovedal v torek, veljati pa bo začela 27. oktobra, torej pet dni prej kot spremembe Elektra Ljubljane. Ob tem se zastavlja vprašanje, ali gre za usklajeno delovanje. Varuh konkurence Jani Soršak zadevo zaradi preteklih izkušenj podrobno spremlja in je že zahteval dodatna pojasnila. Globi zaradi usklajene januarske podražitve pa se s spremembo cen distributerji ne bodo izognili, predvidoma jih bodo dobili prihodnji teden.


Podražili bodo tudi drugi
Drugi distributerji, Elektro Celje, Maribor in Primorska, na vprašanje o morebitnem zvišanju cen odgovarjajo, da svoje cene določajo samostojno ali pa ne odgovarjajo. Poznavalci pa ne dvomijo, da bo do podražitve prišlo. Ob visokih podražitvah nafte in napovedanih podražitvah plina ni realno pričakovati, da bo cena elektrike ostala enaka, pravijo.


Menjava je brezplačna
Več ljudi, ki smo jih povprašali na ulici, sploh ne ve, da lahko distributerja elektrike že lanskega julija dalje zamenja. Zamenjava je brezplačna, vse potrebno uredi novo izbrani distributer. Letos je to možnost izkoristilo 277 gospodinjstev. Na spletni strani agencije za energijo (www.agen-rs.si) je aplikacija, ki omogoča primerjavo ponudb, saj ta postaja vse bolj nepregledna. Aplikacija pa ni ažurna, saj jo bo treba zaradi novega načina zaračunavanja porabe prilagoditi.


Prevzemite nadzor
Koliko porabi posamezna električna naprava, lahko ugotovite z merilcem porabe, ki ga vključite med omrežje in porabnika. Ta vam nato, glede na model, kaže trenutno porabo in skupno dnevno, mesečno in letno porabo naprave. V trgovini Conrad stanejo merilci od 14 evrov, Elektro Ljubljana pa set merilcev tudi izposoja za 19 centov na dan. Elektro Ljubljana omogoča spremljanje skupne porabe gospodinjstva za vsakih petnajst minut prek spleta. Ta možnost pa z vključenim davkom na dodano vrednost stane 9,4 evra na mesec. Kdor ima dvotarifno obračunavanje porabe, lahko večje porabnike vklaplja v času nižje tarife.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.