Slovenija
7 ogledov

Nove potvorbe medu

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Rezultati dodatne analize so dokazali potvorbo v še dveh vzorcih medu, kjer je bilo ugotovljeno dodajanje sladkorjev. Oba že umaknjena iz prodaje.

Več vzorcev medu so vzeli že na začetku avgusta. Dodatne analize Inšpekcije za kakovost živil so pokazale, da je do potvorb prišlo še pri dveh vzorcih medu.

250-gramskemu točenemu gozdnemu medu blagovne znamke Spar (z rokoma uporabe 9. 2. 2013 in 3. 12. 2012) je bil dodan encim, ki ga v naravnem medu ni, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo.

Na Inšpektoratu RS za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano bodo z analizami nadaljevali, nadzor pa bodo poostrili tudi nad mlekom in mlečnimi izdelki ter mesom in mesnimi izdelki.

Oba vzorca sta bila sicer v prvem sklopu analiz ocenjena kot neskladna s pravilnikom o medu, zato sta bila iz prometa že takrat umaknjena. Proti nosilcu živilske dejavnosti je v teku prekrškovni postopek.

"Med ni potvorjen"
Že konec avgusta pa je prvi mož Spara Slovenija Igor Mervič zanikal, da bi bil med njihove blagovne znamke potvorjen. Da je njihov med povsem naraven, po njegovih besedah dokazuje analiza, ki so jo naročili sami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.