Slovenija
4543 ogledov

Nove spremembe za etažne lastnike

slovenija 18.04.13. socialna stanovanja Maribor, Poljane, bloki, foto: nino verd Nino Verdnik
Vlada je sprejela predlog novele stvarnopravnega zakonika, s katero odpravljajo nekatere nedoslednosti in pomanjkljivosti veljavne ureditve.

Ministrica za pravosodje Andreja Katič je povedala, da s posegi nadgrajujejo institute tam, kjer se je izkazalo, da je treba slediti praksi. Gre za področja, kjer se je izkazalo, da brez ustrezne normativne spremembe ureditev družbenih razmerij ni možna, ter tistih, ki niso več sledili poslovnemu prometu oziroma zavirajo njegov nadaljnji razvoj.  

Bistvene novosti, ki jih prinaša predlog zakona, so opredelitev, da živali niso stvari, ampak živa bitja, prenova oziroma dograditev etažne lastnine in etažni lastnini podobnih položajev, prenova registra neposestnih zastavnih pravic in zarubljenih premičnin, spremembe na področju nepravih stvarnih služnosti v javno korist in stavbne pravice.

Spremembe se nanašajo tudi na težave na področju solastnine, kjer so imeli težave predvsem pri urejanju zadev v primerih, ko je šlo za večje število neaktivnih neznanih solastnikov, s čimer je bilo onemogočeno učinkovito upravljanje.

Na področju stavbne pravice so odstranili časovno omejitev in dali pogodbenima strankama možnost, da se sami dogovorita.

V novelo je vključena tudi določba, da so živali živa bitja ter da njihovo zaščito urejajo posebni zakoni. Ministrica je ob tem dejala, da je želela, da se v 15. a člen zapiše, da so živali čuteča živa bitja, vendar se koalicija glede tega ni uspela dogovoriti. Prepričana pa je, da je še vedno možnost, da se dikcijo spremeni. Ministrica upa, da bodo to storili poslanci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.