Slovenija
2073 ogledov

Nove štipendije v višini dobrih sto evrov mesečno. Komu pripadajo?

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Dijaki lahko istočasno prejemajo tudi Zoisovo, državno ali katerokoli drugo štipendijo razen kadrovske.

Mesečna višina štipendije: 102,40 evra

Delovna skupina za reševanje problematike kadrov v gostinstvu in turizmu, ki jo vodi državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) Simon Zajc, je dosegla, da bodo odslej dijaki triletnega poklicnega programa gastronom-hotelier prejemali štipendije za deficitarne poklice.

V naslednjem šolskem letu jo bodo lahko pridobili dijaki, ki bodo prvič obiskovali 1. letnik in se bodo izobraževali na programu gastronom-hotelir (poklica: kuhar, natakar). Ob odločitvi za deficitarni poklic lahko za celotno obdobje izobraževanja pridobijo štipendijo v mesečni višini 102,40 evra. Dijaki lahko istočasno prejemajo tudi Zoisovo, državno štipendijo ali katerokoli drugo štipendijo razen kadrovske.

Vlogo bo možno oddati od 13. junija 2022 do vključno 23. septembra 2022. V prihodnjem šolskem letu bo dodeljenih do 1000 štipendij.

Gostincev ni dovolj

Kot so pojasnili na MGRT, so štipendije namenjene spodbujanju mladih za vpis v izobraževalne programe za poklice, za katere na trgu dela ni dovolj kadra - v to kategorijo gostinstvo in turizem zagotovo spadata. 

"Glede na to, da turizem že okreva po pandemiji covid-19, se odpirajo nova delovna mesta tudi na tem področju, v prihodnjih letih pa bo potreb po novih sodelavcih še več," so prepričani na MGRT, kjer ocenjujejo, da je za mlade velika priložnost, da se zdaj odločijo za svojo poklicno pot v gostinstvu in turizmu.

Gostinski poklici so bili doslej v javni razpis za deficitarne štipendije uvrščeni le v šolskem letu 2015/16.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.