Slovenija
2193 ogledov

Nove težave v Tešu

TEŠ Žurnal24
Po tem, ko so Teš v petek izklopili iz omežja, se v družbi dogajajo novi pretresi. Odstopil naj bi generalni direktor.

Generalni direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Matjaž Vodušek je v ponedeljek popoldne odstopil po letu dni na položaju, poročata spletna portala Maribor24.si in Necenzurirano.si. Teš je od minulega petka izklopljen iz omrežja, potem ko je v Premogovniku Velenje prišlo do težav pri odkopu premoga. 

Ne Vodušek ne služba za odnose z javnostjo Teša zaenkrat za STA nista bila dosegljiva za pojasnila. Danes bo sicer seja nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

V poslovodstvu Teša je še direktor Mitja Tašler.

Necenzurirano piše, da naj bi po nekaterih informacijah vodenje družbe v kratkem prevzel sedanji generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Viktor Vračar, ki je tudi predsednik nadzornikov Teša in naj bi se po navedbah portala v Šoštanj "umaknil" pred prihodom Tomaža Štoklja, ki velja za prvega favorita za položaj generalnega direktorja HSE.

Portal tudi navaja, da naj bi do težav pri pridobivanju premoga v Premogovniku Velenje prišlo vsaj dva dni prej, preden so obvestili HSE, ki je lastnik premogovnika in Teša, in vlado.

Premogovnik Velenje je v ponedeljek potrdil, da je po julijskem stebrnem udaru, zaradi katerega prihaja do zamude pri vzpostavitvi proizvodnje v novem odkopnem polju, minuli teden prišlo še do deformacije v tem delu, ki jo je treba sanirati. Sanacija rova naj bi trajala vsaj do konca tega leta.

Proizvodnja je bila od začetka leta do sredine oktobra sicer nad letnim planom, ne dosegajo pa plana za oktober. Ob tem napovedujejo "izjemno zahteven" zaključek leta. Manjši izkop od predvidenega bo pomenil tudi manjšo proizvodnjo termoelektrarne. Dodatno težavo, tako portal necenzurirano.si, predstavlja tudi nižja kalorična vrednost premoga, saj je treba za isti energetski učinek izkopati večjo količino. Trenutne zaloge premoga na deopniji naj bi zadostovale za 18 dni rednega obratovanja termoelekrarne.

Ob težavah v rudniku ter trenutnem padcu cen elektrike na borzah so Teš minuli petek izklopili iz omrežja vsaj do 2. novembra, da bi privarčevali premog, ki bi ga nato za proizvodnjo elektrike porabili pozimi, ko bodo cene uvoza elektrike predvidoma višje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • mirror 19:36 18.oktober 2022.

    Naš Jobs slovenske energetike nam je s pomočjo GEN-U uredil, da plačujemo najdražjo elektriko v Evropi. Zaradi njegovega mešetarjenja z našo elektriko nam pada osebni standard in naša podjetja bodo v hudih stiskah glede rentabilnosti in konkurenčnosti.

  • Kmodri 11:26 18.oktober 2022.

    Kjer idiot načrtuje energetsko oskrbo!