Slovenija
17 ogledov

Novela zakona o medijih dobila podporo

državni zbor DZ Saša Despot
Državni zbor je potrdil novelo zakona o medijih ter predloge novel zakonov o digitalni radiodifuziji, o ugotavljanju katastrskega dohodka ter o hipotekarni in komunalni obveznici.

Državni zbor je s 73 glasovi za in dvema proti sprejel novelo zakona o medijih. Z njo bo omogočeno neodplačno koriščenje oddajniške infrastrukture RTVS tudi tistim televizijskim programom s statusom posebnega pomena, ki oddajajo prizemeljsko digitalno. Do zdaj je namreč to veljalo le za analogno oddajanje.

Novelo zakona je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Francem Juršo. Ta je pojasnil, da je neodplačni najem oddajnikov zdaj veljal samo za radijske programe s statusom posebnega pomena, medtem ko se je za televizijske programe ta pravica prenehala s prehodom na digitalno oddajanje konec leta 2010. Z novelo zakona pa bodo to neenakost odpravili.

Konec gostovanja komercialnih programov

Poslanci so s 55 glasovi za in 11 proti potrdili tudi predlog novele zakona o digitalni radiodifuziji, s katerim se RTVS onemogoča, da bi v javnem omrežju digitalne prizemne televizije oddajal tudi komercialne programe.

"Noveliran zakon tako zdaj jasno določa, da se pridobitev frekvenc brez razpisa in razpolaganje z njimi lahko nanaša le na prenos programskih vsebin, ki so v javnem interesu, ki so namenjene javni radiodifuziji, potrebam javne službe in prenosu drugih programov posebnega pomena," je v DZ pojasnil minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Le v teh primerih gre lahko namreč po medijski zakonodaji za zasledovanje javnega interesa, ki upravičuje pridobitev frekvenc brez javnega razpisa.

Pri tem pa še vedno velja obstoječa ureditev, po kateri RTVS na svojem multipleksu, dokler je ta edini delujoč z geografsko pokritostjo celotnega ozemlja Slovenije, v prostih kapacitetah zagotavlja tudi prenos komercialnih programov. To je aktualno, ker drugi, komercialni multipleks B, ki ga upravlja slovenska podružnica norveškega podjetja Norkring, trenutno ne deluje.

Zelena luč tudi za katastrski dohodek ter hipotekarno in komunalno obveznico

Državni zbor je potrdil še predlog novele zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka, s katero se podaljšuje rok za uveljavitev novega sistema ugotavljanja katastrskega dohodka do 30. junija 2013, ter predlog novele zakona o hipotekarni in komunalni obveznici, s katero vlada želi odpraviti pokazane pomanjkljivosti letos uveljavljenega zakona tako, da bo to področje dejansko zaživelo. Spremembe se nanašajo na jamstvo za kredit, zgornjo mejo nadomestila za predčasno poplačilo kredita in pravico do pobota s strani dolžnika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.