Slovenija
18 ogledov

Novela ZGD v ustavno presojo

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Vlada je na dopisni seji sprejela sklep, na podlagi katerega bo vložila zahtevo za oceno ustavnosti novele zakona o gospodarskih družbah.

Ustavnemu sodišču predlaga takojšnjo oziroma prednostno obravnavo zahteve in začasno zadržanje izvrševanja zakona, saj da bi lahko prišlo do težko popravljivih in škodljivih posledic.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, je vlada po posvetovanju s predstavniki ministrstev za pravosodje in gospodarstvo, Davčne uprave RS, Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) in vrhovnega sodišča ugotovila, da novele – ki je sicer začela veljati 29. novembra – v določenem delu ne bo mogoče izvajati.

Nezmožnost izvajanja zakona v praksi ima lahko težko popravljive škodljive posledice za podjetniško pobudo in posledično razvoj slovenskega gospodarstva, ugotavlja vlada.

Po eni strani naj bi iz zakona izhajala javna korist, ki je v zaščiti interesa upnikov in delavcev za plačilo njihovih terjatev, ki pa po mnenju vlade zaradi izvrševanja novele ne bodo bolje poplačani, kot bi bili, če takšne ureditve ne bi bilo.

Po drugi strani pa je sprejeta ureditev tako skrajna, da bi lahko upočasnila ali celo ustavila gospodarski razvoj Slovenije, je prepričana vlada.

Meni, da je navedena javna korist zanemarljivo majhna v primerjavi z resnimi in obsežnimi negativnimi posledicami za večino poštenih podjetnikov, poslovodij in članov organov nadzora ter posledično za slovensko gospodarstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.