Slovenija
14 ogledov

Noveli o prekrških rdeča luč

Poslanci so soglasno sprejeli dopolnilo SLS, po katerem bodo tisti, ki državne p Žurnal24 main
Poslanke in poslanci so začeli z razpravo o noveli zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti, nadaljevali s prvim branjem novele zakona o prekrških in razpravo o noveli zakona o policiji. Nato bodo razpravljali o predlogu novele zakonov s področja varne hrane, veterinarstva in varstva rastlin.

Novele zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti so se poslanci lotili najprej. Omenjena novela predvideva brezplačen prenos nepremičnega premoženja med državo in občinami. Še pred obravnavo so v Transparency International Slovenia in Zveza civilnodružbenih organizacij Slovenije za pravičnost, enakopravnost, solidarnost in trajnostni razvoj poslance pozvali, naj zakona ne sprejmejo.

Menijo namreč, da so omenjeni zakon ter odlok in uredba o načrtu ravnanja s stvarnim premoženjem države in lokalnih skupnosti za leto 2012 netransparentni in ogrožajo javni interes. Po njihovem mnenju omogočajo neodgovorno porabo javnega denarja, netransparentno lobiranje in tveganje za korupcijo ter konflikt interesov.

Noveli o prekrških rdečo luč

Noveli zakona o prekrških se glede na predstavitev stališč poslanskih skupin obeta rdeča luč za nadaljnjo obravnavo. SD želi uvesti nagrajevanje varnih voznikov oz. možnost spremembe globe v izrek opozorila za lažje prekrške. Koalicija predloga ne podpira. Med drugim pravi, da možnost izreka opozorila omogoča že sedanja zakonodaja.

V poslanski skupini SD menijo, da lahko varne voznike nagradijo z odpisom morebitne kazni, ki je izrečena zaradi storjenega manjšega prometnega prekrška, ne vpliva na ostale udeležence v prometu in jih ne ogroža, je uvodoma poudaril prvopodpisani pod novelo zakona vodja poslancev SD Janko Veber.

Kot je pojasnil, je namen novele zakona sprememba globe v izrek opozorila, v kolikor kršitelj od dneva storitve prekrška tri leta ali več ni storil cestno prometnega prekrška. Po Vebrovih besedah so v svetu znani primeri posrednih spodbud voznikom, ki niso kršitelji cestno prometnih predpisov.

Vlada novele ne podpira iz sistemskih in vsebinskih razlogov. Državni sekretar Helmut Hartman je pojasnil, da se že po sedanjem zakonu o prekrških namesto uvedbe postopka o prekršku storilcu lahko izreče opozorilo. Tako pred izrekom opozorila ne sme biti izdana nikakršna odločba o prekršku. Če pooblaščena uradna oseba oceni, da je prekrškovni postopek treba uvesti, a ne izreči globe, pa lahko namesto globe izreče opomin in ne sankcije.

Poslanske skupine v večini sicer niso dvomile v dober namen predloga novele, vendar ji je podporo za nadaljnjo obravnavo zagotovila le opozicijska PS.

Tudi o izgredih na igriščih

Novelo zakona o policiji pa je predlagala skupina poslancev s prvopodpisanim Petrom Vilfanom (PS). Namenjena je preprečitvi nasilja in izgredov na slovenskih športnih prizoriščih. Matični odbor je sicer noveli prižgal zeleno luč, vlada pa ji nasprotuje.

Poslanci se bodo lotili tudi predloga novele določenih zakonov na področju varne hrane, veterinarstva in varstva rastlin, ki predvideva reorganizacijo zdajšnjih štirih organov - Veterinarske uprave RS, Fitosanitarne uprave RS, direktorata za varno hrano in dela Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje - tako, da bo z združitvijo ukinjen direktorat in obe ločeni upravi.

Poslanci se bodo nazadnje seznanili še s poročilom o bivanjskih razmerah Romov na območju jugovzhodne Slovenije, ki ga je pripravila varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik.

Komentarjev 1
  • dragec 08:42 25.september 2012.

    Še to, bodo bluzili o izgredih in navijačih. !!!