Slovenija
4 ogledov

Novembra položnice z višjimi zneski

Z novembrom bodo prišle tudi položnice za elektriko z višjimi zneski. Žurnal24 main
Elektro Ljubljana bo s 1. novembrom uvedel progresivni način obračunavanja električne energije za gospodinjske odjemalce. Račun za energijo bo povprečno višji za približno devet odstotkov.

Povprečni končni račun za gospodinjskega odjemalca Elektra Ljubljana se bo tako zvišal s 36,42 evra na 39,70 evra na mesec. Končni račun, ki bi se ob nezmanjšani porabi odjemalca v povprečju povečal za devet odstotkov, vsebuje stroške za uporabo elektroenergetskih omrežij, električno energijo in mesečno nadomestilo dobavitelja, morebiten dodatek za obnovljive vire, trošarino in DDV.

Elektrika se bo z uvedbo novega načina obračuna v povprečju podražila za 19,2 odstotka, medtem ko se bo končni račun v povprečju podražil za devet odstotkov. Kot poudarjajo v družbi, je podražitev za posameznega odjemalca različna in odvisna od njegove učinkovitosti pri porabi električne energije oziroma od dejavnika učinkovite rabe energije. Obenem se v Elektru Ljubljana zavzemajo za učinkovito in varčno rabo elektrike. "Pri manjši povprečni dnevni porabi bo končna cena za kilovat električne energije nižja in obratno," obljubljajo.

Najmanjše povečanje mesečnega računa znaša manj kot evro, za 47 odstotkov odjemalcev pa bo mesečni račun povprečno višji za manj kot pet odstotkov oziroma 1,20 evra. V podjetju zatrjujejo, da bodo električno energijo zagotavljali po najugodnejših možnih pogojih.

Varuh konkurence skeptičen do podražitve
Urad za varstvo konkurence že preučuje korake Elektra Gorenjska in Elektra Ljubljana, ki sta napovedala uvedbo dodatka na visoko porabo elektrike in zaračunavanje vodenja računa oziroma uvedbo progresivnega načina obračunavanja elektrike za gospodinjstva. Direktor urada za varstvo konkurence  Jani Soršak je dejal, da se uradu ukrepi elektrodistributerjev zdijo nenavadni, zato bodo zadevo preučili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.