Slovenija
17 ogledov

Novembra še več brezposelnih

Več kot sto delavcev družbe SGP Zasavje Invest se lahko od danes prijavi na zavo Žurnal24 main
Konec novembra je bilo na Zavodu za zaposlovanje prijavljenih 103.831 brezposelnih oseb. Od oktobra je število znova naraslo.

Skoraj 104 tisoč brezposelnih oseb je bilo prijavljenih na Zavodu za zaposlovanje ob koncu novembra – to je 1,1 odstotka več kot oktobra in 8,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Letos je bilo povprečno prijavljenih 99.639 brezposelnih oseb oziroma skoraj 17 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani.

Več novoprijavljenih
Kot so sporočili z zavoda, se je brezposelnost povečala zaradi večjega števila novoprijavljenih brezposelnih oseb, ki so zaposlitev izgubile iz poslovnih razlogov ali zaradi stečajev podjetij. V primerjavi z lani so se zmanjšale vse pomembnejše kategorije novoprijavljenih brezposelnih oseb, med njimi najbolj (za 26 odstotkov) število tistih, ki so zaposlitev izgubili iz poslovnih razlogov ali zaradi stečajev podjetij.

Malo povpraševanja
Novembra se je v primerjavi z oktobrom brezposelnost zmanjšala v treh območnih službah zavoda, in sicer na Ptuju, v Trbovljah in Celju, v ostalih devetih območjih pa se je povečala. Tudi letos je povpraševanje delodajalcev po delavcih ob koncu leta manjše – novembra so delodajalci prijavili dobrih 15 odstotkov manj prostih mest kot oktobra.

Povprečni čas brezposelnosti se letos podaljšuje: konec novembra je bila brezposelna oseba v povprečju brez dela eno leto, sedem mesecev in 21 dni.

V tem letu so sicer prijavili 160.285 prostih delovnih mest, kar je sedem odstotkov več kot lani – največje povpraševanje vlada v predelovalnih, strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih.

Razpis za zaposlovanje absolventov
Zavod je sicer danes v Uradnem listu in na spletni strani objavil javni razpis Absolvent – aktiviraj in zaposli se za obdobje 2010–2011. Na voljo je 900 tisoč evrov, razpis pa predvideva subvencionirano zaposlitev 200 diplomantov pri delodajalcih, kjer so se kot absolventi usposabljali na delovnem mestu. Prvi rok za oddajo vlog je 31. decembra, sledila pa bosta še dva razpisna roka. Več informacij najdete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.