Slovenija
23 ogledov

Novemu bodo razkrili številke

Gasilci Nada Černič Cvetanovski
Obramba. Ministra čaka poročilo o Recu.

Romana Jakiča, kandidata za ministra za obrambo, v novi službi že čakajo izračuni o tem, koliko bi državo stalo in koliko bi prihranila, če bi ukinili nekatere regijske centre za obveščanje (Reco) po državi, kamor ljudje pokličejo na pomoč ob nesrečah.

Še čaka na vladi

Njegov predhodnik, odhajajoči minister Aleš Hojs, je namreč konec avgusta ustanovil posebno medresorsko komisijo, ki je morala izračunati tako finančne izdatke ukinitve kot morebitni prihranek. A njihovo poročilo, ki so ga oddali konec leta, že od takrat čaka na vladi. "Vlada omenjenega poročila še ni obravnavala in je še v proceduri," pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo (Mors).

"Brez" posledic

Julija je Mors najprej ukinil nočne izmene v šestih od skupno 13 regijskih centrov. Kljub temu pa uradno podatkov o morebitnih prihrankih takšnega varčevalnega ukrepa z Morsa še ne želijo posredovati. Ti izračuni so menda lahko javno objavljeni šele, ko bo poročilo obravnavala vlada na svoji seji.

Neuradno pa menda država do zdaj z ukinjanjem nočnih izmen ni privarčevala skoraj nič. "Zaposleni se s centrov z ukinjeno nočno izmeno zdaj v službo vozijo na druge centre, kjer ta izmena še deluje. Pogosto pri tem prevozijo precej kilometrov, zato z njihovim prevozom na delo nastanejo precej visoki potni stroški," je neuradno slišati iz vrst blizu gasilcem in reševalcem, ki jih zaposleni v centrih pošiljajo na pomoč ljudem ob naravnih in drugih nesrečah. Uradno pa za zdaj o morebitnih finančnih posledicah združevanja niso bili obveščeni niti oni.

"Na podlagi analize je delovna skupina pripravila predlog racionalizacije dežurnih služb, v katerem je upoštevala optimizacijo poslovnih procesov in hitrejšo odzivnost, enotne lokacije dežurnih služb, poenotenje načina dela, optimizacijo izvajalcev ter spremembo normativne ureditve," pa na Morsu med drugim odgovarjajo na vprašanje, kolikšen prihranek je komisija izračunala. Neuradno pa k izvodu poročila, ki so ga poslali na vlado, na Morsu menda sploh niso priložili izračunov, ki jih je komisija sicer podala.

Komentarjev 2
  • joža 07:02 18.marec 2013.

    ReCO pa res nim nič z vojsko in policijo????

  • dragec 06:18 18.marec 2013.

    Samo si podajajo stolčke, jebe se jim za vojsko in policijo