Slovenija
4 ogledov

Novemu virusu podleže vsak

TZ lepota in zdravje 24.10.07, cepljenje, injekcija, pacijent, bolnica, sestra, Dejan Mijović
Gripa. Zdravstveni zavodi v tem tednu začenjajo izvajati cepljenja proti sezonski gripi.

"Virusa gripe še nismo zaznali, kljub temu pa ni prezgodaj za cepljenje. Cepivo potrebuje od deset do 14 dni, da razvije imunost," razlaga epidemiologinja Ondina Jordan Markočič iz Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Ljubljana, kjer so včeraj začeli cepiti proti gripi.

Cepljenja so začeli tudi v ZZV Novo mesto, Murska Sobota, Celje in Koper. V sredo začnejo cepiti v ZZV Ravne na Koroškem in v četrtek v Kranju. V Mariboru in Novi Gorici se o začetku cepljenja še dogovarjajo, v večini zavodov pa se je treba predhodno naročiti. "Posebno priporočamo cepljenje zdravim, ki živijo s kroničnimi bolniki, starejšimi ali zelo majhnimi otroki, da okužbe ne prenesejo na svoje bližnje," pravijo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

"Cepivo je sestavljeno iz treh antigenov virusov gripe, ki bodo po predvidevanjih Svetovne zdravstvene organizacije krožili to zimo. Tudi če imate močan imunski sistem in naletite na virus, s katerim še niste bili okuženi, boste zboleli," razlaga Jordan Markočičeva.

Lani se je cepilo skoraj 88 tisoč ljudi, 12 tisoč manj kot leto prej.

Komentarjev 2
  • URIAH HEEP 11:21 08.oktober 2013.

    Jp, ljudstvo takoj po letno dozo aluminija, živega srebra in seveda gripe.

  • hefe 09:23 08.oktober 2013.

    Edinkrat v življenju, ko sem se cepil, sem dobil gripo, zarad katere mi 14 dni ni blo za živet...Po moji izkušnji samo še en od farmacevtskih nategov.