Slovenija
103 ogledov

Novi časi, nova televizija

televizija Shutterstock
Siol. Medtem ko vodilni kader pripravlja televizijo, novinarji na portalu obupujejo.

"Potrdim lahko navedbi, da se ekipi za televizijo, ki jo v TSmedia vodi Amir Mureškić, pridružujeta Rajko Gerič in Uroš Urbanija," je za Žurnal24 pojasnila Martina Sever s TSmedia po tem, ko je v medije prišla novica, da bosta Siol TV pripravljala tudi Gerič, nekdanji odgovorni urednik dnevnoinformativnega programa na TV Slovenija, in Urbanija, nekdanji odgovorni urednik Multimedijskega centra na RTV Slovenija.

Gerič na TSmedia prihaja kot bodoči urednik informativnega programa na televiziji, Urbanija pa bo skrbel za povezovanje Siolovega spletnega portala in televizije.

"Glavna zadeva, pri kateri naj bi pomagal, je integracija Siolovega portala v sklopu tega novega projekta. En del, Siolov portal, že funkcionira, televizijo pa je treba postaviti popolnoma na novo. Tu je treba pogledati, kaj se da izkoristiti oziroma kje je mogoče potegniti sinergije," je svojo vlogo pri Siol TV opisal Urbanija in na vprašanje, ali bodo iskali nove novinarske moči, odgovoril: "Verjetno vsi novinarji, ki delajo na portalu, niso za televizijo in obratno."

Kakšna bo na televiziji vloga odgovornega urednika Siolovega spletnega portala Planet Siol.net Francija Valjavca, je vprašanje, ki po besedah Urbanije spada pod stvari, "ki so še odprte". Kot je povedal Valjavec, ostaja urednik portala, o vlogi na televiziji pa še ne more govoriti, "ker določene stvari še niso dorečene in so zadeve še v teku".

Razočarani novinarji

Zaposleni na Siolu o nastajajoči televiziji vedo toliko, kot preberejo iz medijev, sicer pa se v zadnjih dveh mesecih razočarani nad stanjem ukvarjajo predvsem s tem, o čem lahko pišejo, saj naj bi veljalo, da prispevki, ki niso v sozvočju z aktualno vlado, niso zaželeni.

Strahovi pred sankcijami naj bi se še povečali po 14. februarju, ko je Valjavec odpovedal pogodbo novinarju, ki je na Siolu delal že od leta 2005, odpoved pa naj bi si (in to le mesec in pol po sklenitvi pogodbe) menda prislužil z intervjujem, v katerem je sogovornik kritiziral Janeza Janšo.

"Niso mi dali nobenega pojasnila, zakaj so mi odpovedali pogodbo. Res ne vem, zakaj," je za Žurnal24 povedal odpuščeni novinar (podatke hranimo v uredništvu) in dodal, da mu je Valjavec rekel le, da ne potrebuje takšnega profila novinarjev.

Zakaj je odpovedal pogodbo novinarju, Valjavec ni želel komentirati, je pa zanikal, da bi to storil zaradi za aktualno vlado neprijetnega članka. "To pa zagotovo ne drži, ker imamo marsikateri članek, ki verjetno ni prijeten za to ali kakšno drugo vlado, pa se ravno tako ni nič zgodilo," je dejal in za nesmisel označil tudi to, da naj bi na Siolu vladala klima, v kateri se novinarji bojijo kritično pisati o Janši.

"Če bi bilo to res," je dodal, "potem intervjuja z Branimirjem Štrukljem verjetno sploh ne bi naredili. Kdorkoli je to rekel, ne ve, kaj govori."

Komentarjev 18
  • nina 23:45 25.april 2012.

    taki politiki sami hočejo,da se jih žali,glede na njihovo kulturo in obnašanje do državljanov to je diktatura,kot je še ni bilo v celi zgodovini,še premalo se jih žali,Zaslužijo še hujše.

  • bojovi 16:51 25.april 2012.

    Tebi pa je opral možgane podli Kaplar skupaj z RKC in ne vidiš kdaj te peljejo k vodi kot ovco.

  • Trsten 15:42 25.april 2012.

    Taki, ki osebno žalite ali sokomentaorje ali politike nazivate z razno raznimi fašističnimi vzdevki niste vredni, da vas kdo spoštuje. Ste pezdetki, ki ne razmišljate s svojo glavo. Možgane vam je že zdavnaj oprala rdeča golazen.