Slovenija
75142 ogledov

Kar ne neha se: Nova zaušnica stranki SD

Tanja Fajon Saša Despot
Nemirni spanec za SD se bo po aferi sodna palača in pretresih v stranki očitno nadaljeval še nekaj časa. Zdaj jih preiskuje tudi računsko sodišče.

Kot danes poroča spletni portal Siol, je računsko sodišče pod drobnogled vzelo stranko SD. "Računsko sodišče izvaja revizijo na podlagi sklepa o izvedbi revizije, ki je bil izdan 13. junija 2023. Gre za obvezno revizijo poslovanja stranke v skladu s členom 24.b zakona o političnih strankah," so za omenjeni medij pojasnili na računskem sodišču.

Kot so potrdili na računskem sodišču, je pod drobnogledom financiranja stranke tudi visoka najemnina, ki jo plačuje Inštitut 1. maj. Kot smo v ponedeljek prvi razkrili, gre za zavod, ki je bil ustanovljen s strani predsednice stranke Tanje Fajon in zdaj že nekdanjega generalnega sekretarja stranke Klemna Žiberta. Zavod oz. inštitut 1. maj plačuje stranki SD, ki je lastnica prostorov, ki jih inštitut 1. maj najema, mesečno kar 13.500 evrov. Letno pa kar 40 odstotkov vseh prihodkov v letu 2023. A glavno vprašanje je, zakaj inštitut s tremi zaposlenimi sploh potrebuje prostore v višini 448 kvadratnih metrov. Gre za prikrito financiranje politične stranke?

Tudi sicer je po mnenju nepremičninskih strokovnjakov najemnina dobrih 30 evrov na kvadratni meter za neobnovljene prostore v Ljubljani občutno previsoka. Več o tem smo pisali tukaj.

Računsko sodišče sicer v obdobju štirih let po parlamentarnih volitvah opravi revizijo poslovanja večine političnih strank, ki so se prebile v parlament, še poroča Siol. "Dolžni pa smo opraviti revizijo, če je stranka prejela sredstva v višini najmanj sto tisoč evrov," so še pojasnili z računskega sodišča.

Afera sodna stavba je sicer odnesla pravosodno ministrico, ki je včeraj premierju Robertu Golobu podala pisno odstopno izjavo. Z mesta glavnega tajnika stranke je odstopil tudi Žibert. Mnogi so bili prepričani, da bi morala oditi tudi Tanja Fajon, a je ostala na funkciji predsednice, vprašanje pa je, kaj se bo zgodilo na aprila na kongresu, ki bo tudi volilni. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 52
  • Idioti 14:24 17.februar 2024.

    Tovariš predsednik Kučan ! Ali se vam ne zdi , da je prišel zadnji trenutek reševanja stranke , predno se na Levstikovi zgodi potop ! V SD in okoli njega so še zdrave sile , ki lahko to nakopičeno golazen ...prikaži več odpikamo v 2 urah .

  • Toma 10:31 17.februar 2024.

    Je še kje kakšen njen plakat? Bi si ga obesil na WC, da si skrajšam sedenje na deski.

  • Avatar Tomaž Godler
    tomaz264 08:53 17.februar 2024.

    Toliko o poštenju, 'zgleda da pri nas ni politika, ki bi imel čisto vest. Zato si nobeden o nebenemu ne upa ničesar reči. Mi res rabimo enega diktatorja, da razžene vse to, pa gremo od začetka.