Slovenija
194 ogledov

Novi hit - električno kolo

Voznik električnega kolesa v New Yorku Žurnal24 main
Naraščajoče cene goriva in želja po uporabi zelenih tehnologij ljudi navdušuje nad nekovencialnim načinom prevoza - električnim kolesom.

Električno kolo funkcionira tako kot navaden dvokolesnik, le da ima vgrajen še motor, ki ga poganja baterija. Prodajalci koles in strokovnjaki pravijo, da gredo taka kolesa v promet kot vroče žemljice.

Gluskin-Townley Group, ki za ameriško združenje prodajalcev koles opravlja raziskave trga, ocenjuje, da je bilo lani v ZDA prodanih 10.000 električnih koles, kar je za 4.000 več kot leto poprej.

Bert Cebular, ki v New Yorku prodaja električna kolesa, je povedal, da se je prodaja glede na lansko leto povečala za 50 odstotkov. Iz podjetja Amazon pa so sporočili, da je prodaja v juliju glede na lansko leto narasla za vrtoglavih 6.000 odstotkov.

Električna kolesa postajajo hit tudi v Evropi, saj po besedah lastnice ene od pariških prodajaln koles Sophie Nenner motoristi, ki jih motijo zastoji na cestah, za krajše razdalje potrebujejo alternativo. In to alternativo jim nudijo električna kolesa.

Po raziskavah so na Nizozemskem lani prodali 89.000 koles, v Nemčiji pa 60.000 koles.

Cene od nekaj sto do 2.525 dolarjev
Princip električnih koles je podoben tistemu pri hibridnih avtih: kombinacija konvencionalne tehnologije - v tem primeru predaliranje - in motorja, ki ga poganja baterija. Rezultat je takšen, da je vožnja podobna vožnji s skuterjem, le da je tu potrebno še nekaj malega pedalirati. Večina modelov ima pogon, ki je podoben tistemu pri motociklih, saj je mogoče močneje pospešiti, kadar se vozite po klancu navzgor ali ko startate z mesta. Na nekaterih modelih pa se motor celo vklopi sam in prilagodi svoje delovanje glede na moč vašega pedaliranja.

Cene variirajo med nekaj sto ameriškimi dolarji in 2.525 dolarji (1730 evrov), in so odvisne od teže, kvalitete in vrste baterije. Z večino koles lahko prevozite okoli 32 kilometrov, preden morate baterijo zopet napolniti.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.