Slovenija
45 ogledov

Novi ministri znani že v četrtek

Poslanci morajo danes vnovič potrditi zakon o upravljanju kapitalskih naložb, če Žurnal24 main
Po neuradnih informacijah naj bi Pahor v četrtek sporočil imena ministrov. Novi minister za kulturo bi lahko postal Samo Bevk, ministrica za visoko šolstvo Tamara Lah Turnšek, ministrica za javno upravo pa Zdenka Vidovič.

Po neuradnih informacijah bi lahko nov minister za kulturo postal poslanec SD Samo Bevk. Jožef Školč bi ministrstvo prevzel le pod pogojem, da bi temu resorju namenili več sredstev, kot jih predvideva rebalans proračuna. Školč sicer teh informacij ni želel potrditi. Kot je dejal, on ni "opozicija, da bi koga s čimer koli izsiljeval". Hkrati pa je povedal, da sploh ni sprejel kandidature.

Bevk možnosti, da bi prevzel vodenje kulturnega ministrstva, ni ne potrdil ne zanikal. Tudi on je dejal le, da bo predsednik vlade povedal svoje odločitve.

Kot možnega kandidata za ministra za kulturo se je zadnje dni vnovič omenjalo tudi Janka Vebra iz SD, ki pa je zatrdil, da se o tem s Pahorjem ni pogovarjal. Prav tako se med možnimi kandidati še vedno omenja ime poslanke SD Majde Potrata.

Po navedbah nekaterih medijev naj bi bili pod vprašajem tudi kandidaturi Tamare Lah Turnšek za ministrico za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter Ksenije Globokar za ministrico za javno upravo. Po poročanju POP TV je slednja odpovedala kandidaturo, tako da je namesto nje vzkočila Zdenka Vidovič.

Nato morajo odločiti še stranke

Predlogi za ministrske kandidate, ki jih že dalj časa usklajujeta premier Borut Pahor in predsednica LDS Katarina Kresal, morajo tudi skozi strankarski siti.

Tako bo izvršni odbor LDS v sredo stranki SD uradno predlagal svoje kandidate za ministre. Če bo premier Pahor predloge ministrskih kandidatov predložil stranki, bo o njih v sredo razpravljalo tudi predsedstvo največje koalicijske stranke.

Časa imajo do 23. septembra

Zadnji rok, do katerega mora državni zbor odločati o ministrskih kandidatih oziroma vsaj o ministru za visoko šolstvo, je 23. september. O ministrih naj bi parlament tako odločal predvidoma na redni seji, ki naj bi se začela 19. septembra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.