Slovenija
90 ogledov

Novi nadzorniki SDH: "Dobrih timov brez žensk ni"

Novice: Predčasna menjava na vrhu SDH - SDH Anže Petkovšek
Finančni minister Dušan Mramor je po seji vlade predstavil kandidate za nadzornike Slovenskega državnega holdinga in dejal je, da je bilo soglasje dovolj veliko, da so predlog potrdili že na današnji seji.

Novi kandidati za nadzornike Slovenskega državnega holdinga, ki jih more zdaj potrditi še državni zbor, so Barbara Smolnikar, Damjan Belič, Drago Ferfolja, Duško Kos in Lidija Glavina.

Finančni minister Dušan Mramor je ob tem povedal, da po strokovnosti prekašajo kandidate, ki so se prijavili na prvi razpis. "Vsi govorijo angleško in praktično niče ne govori manj kot tri jezike," je povedal Mramor in dodal, da je "zelo vesel, ker dobrih timov brez žensk ni in tu sta dve žensk“.

Na drugi razpis za nadzornike se je prijavilo 64 kandidatov, od tega je jih je predpisane pogoje izpolnjevalo 32. Komisija, ki so jo sestavljali Peter Kraljič, Danica Purg in Aleksander Nagode, jih je v ožji izbor izbrala 15, Mramor pa je nato vladi predlagal omenjeno peterico.

O kandidatih bo na seji prihodnji teden odločal še državni zbor. Mramor pa pričakuje, da bi svoj petletni mandat lahko nastopili že v juliju. Poslanci bodo glasoval le o celotnem predlogu in ga ne bo mogel spreminjati.

Kdo so kandidati?

Barbara Smolnikar jediplomirala in magistrirala na ekonomski fakulteti v Ljubljani, je tudi študentka doktorskega študija na Poslovni šoli Bled. Opravlja delo predsednice uprave NLB Vita, v preteklosti pa je delala v NLBin v SKB banki. Zna angleško, nemško in hrvaško.

Damjan Belič je diplomirani pravnik z MBA, ki ga je opravil na Clemson University (ZDA). Dodatno se je izobraževal na univerzah Stanford (ZDA) in Kingston (VB). Opravljen ima državni pravniški izpit, licenco za člana uprave borzno posredniške družbe, licenco za člana uprave družbe za upravljanje, licenco za člana uprave zavarovalnice, licenco za članstvo v nadzornih svetih in licenco za upravitelja v postopkih insolventnosti. Je direktor družbe Neos svetovanje, pred tem pa je bil član uprave Prve pokojninske družbe. Zna angleško, nemško, špansko in srbohrvaško.

Drago Ferfolja je na ekonomski fakulteti v Ljubljani diplomiral ter opravil specializacijo, magisterij in doktorat iz ekonomije. Trenutno je predsednik upravnega odbora družbe Letrika France S.A.S. in član upravnega odbora družbe Letrika USA, Inc. Med drugim je bil tudi član nadzornega sveta Elektra Primorska, direktor Iskre Deutschland GmbH in vodja prodaje v nemško govorečih deželah v Iskri Avtoelektriki. Govori angleško, nemško, italijansko in hrvaško. Ima tudi potrdilo za državne nadzornike.

Duško Kos je diplomiral iz sociologije. Trenutno je direktor družbe Studio Moderna, izkušnje pa je pridobival tudi kot izvršni direktor Linea Directa Communications, prokurist Rubicon – SM, svetovalec direktorja Interomnia in kot član nadzornih svetov družb Elektro Primorska, Fotona in Talum. Govori angleško, nemško in srbohrvaško.

Lidia Glavina je diplomirana ekonomistka, z opravljenim MBA programom na univerzi Ashridge (VB). Trenutno je izvršna direktorica družbe Imsa Group Gmbh (Avstrija), bila pa je tudi na več vodilnih mestih v družbi Electrolux v Belgiji ter finančna direktorica družbe Husqvarna Forest & Garden. Je slovenska in italijanska državljanka. Govori angleško, špansko, francosko in srbohrvaško.

Komentarjev 4
  • mph 16:31 03.julij 2015.

    Na žalost ne, kar vem. Pa bi moralo to biti v zakonu. Khm, zakone pa pišejo ..... Enako velja kar zadeva mene direktorje, člane nadzornih svetov oz. svetov zavodov, ..., da bi morali garantirat s svojim premoženjem. Dobijo nesramno dobre ...prikaži več plače glede na navadne delavce. Pa naj si plačajo zavarovanje za kritje rizika iz dela plače ali karkoli.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:41 03.julij 2015.

    sej čez naslednjih 15 let se bomo pa spet tepl po glav ker razprodajamo tud nekatera podjetja katera ni ravno smiselno prodajat.

  • Tupamaros 11:27 03.julij 2015.

    Mene zanima ali nadzorniki za svoje odločitve garantirajo s svojim premoženjem?Če ja, potem je pri izbiri poleg tzv. strokovnosti to eden od ključnih kriterijev.