Slovenija
33 ogledov

Novi parkomati in dražji javni prevoz

Parkomat Anže Petkovšek
Parkomati. Letos na vrsti še Tobačna in Prule, prihodnje leto še štiri območja, napovedujejo na MOL. Cena vozovnice LPP-ja za 90 minut z možnostjo prestopanja pa bo najbrž že kmalu z 80 centov poskočila na 1,2 evra.

Ljubljana. Prvi od 45 novih parkomatov, ki jih je letos naročila Mestna občina Ljubljana (MOL), so že nameščeni na območju Mirja, druge pravkar postavljajo za Bežigradom I (med železniško progo, Parmovo ulico, ulico Bežigrad in Dunajsko cesto). Letos bo prišla na vrsto tudi Tobačna II (med železniško progo, Oražnovo ulico, Tržaško cesto in Šestovo ulico), napoveduje Irena Razpotnik, načelnica oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MOL.

Letos bodo parkomate postavili še na Prulah, kamor bodo prenesli stare parkomate, ki so jih umaknili z Vegove in Gosposke ulice, naslednje leto pa bodo nov paket parkomatov – MOL jih bo v štirih letih kupila 350 – postavili na območjih Bežigrad II, Bežigrad X, Rožna dolina I in Trnovo I. Občina načrtuje, da bo tako parkiranje uvedla v vseh soseskah znotraj obvoznice.

Na območjih zunaj ožjega mestnega središča, kjer bodo postavili parkomate, bo ura parkiranja stala 40 centov, bližnji stanovalci pa bodo lahko kupili letno dovolilnico za sto evrov, a ne bodo imeli zagotovljenega parkirnega prostora.

Dražje vozovnice LPP-ja

Časnik Dnevnik pa poroča, da se bodo kmalu podražile vozovnice LPP-ja. Kot kaže, so ljubljanski župan Zoran Janković in njegovi primestni kolegi uslišali predlog za podražitev vozovnic Ljubljanskega potniškega prometa, piše časnik. Direktor podjetja Peter Horvat je konec oktobra povedal, da so županom (solastnikom Javnega holdinga Ljubljana, kamor spada LPP) predlagali dvig cen javnega prevoza.

Po predlogu, ki ga bo glede na večino Jankovićeve liste skoraj zagotovo konec novembra potrdil mestni svet, bo vozovnica za 90 minut z možnostjo prestopanja z današnjih 80 centov poskočila na 1,2 evra, mesečna šolska in upokojenska vozovnica bosta po novem stali 20 evrov, navadna mesečna vozovnica 37 evrov, tista za brezposelne pa 17 evrov.

Komentarjev 4
  • Bizgec 14:29 05.november 2011.

    Kdaj so se vozovnice LPP nazadnje podrazile? Leta 2007, ko smo dobili evro?

  • markus 14:14 05.november 2011.

    Živim v Ljubljani in lahko iz prve roke rečem, da odkar je Janković župan, da se je življenje v prestolnici podražilo za vsaj 40 %. Kaj šele bo, ne upam niti pomisliti. Upravniki vsak mesec zaračunavajo višje stroške, zdaj še ...prikaži več vozovnice dražje... Seveda. Zdaj je od Ljubljane dovolj pokasiral, pa mora še od cele Slovenije kaj iztržiti. Zato ne Jankoviću na volitvah.

  • Mojca Ograjšek 13:51 05.november 2011.

    Samo upam, da dobim službo in se čimprej izselim iz LJ ... življenje tukaj je pregrešno drago že sedaj, kako šele bo čez nekaj časa ...