Slovenija
8901 ogledov

Novi podatki: Dobri podatki, število okužb se niža!

Covid-19
Število aktivnih primerov in sedemdnevno povprečje se je še znižalo.

Ob 1.504 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 113 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 7,5 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 7.399 hitrih testov, a ni podatkov o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Število aktivnih primerov se je nekoliko zmanjšalo in znaša 7.466. Malo se je znižalo tudi sedemdnevno povprečje okužb, ki znaša 455,6.

V primerjavi s prejšnjo nedeljo, ko so potrdili 146 primerov, to pomeni za 22 odstotkov manj novih okužb, pri čemer pa je bilo opravljenih za 14 odstotkov več PCR testov. 

Glede na vladni semafor ukrepov smo v rumeni fazi, to pomeni, da je sedemdnevno povprečje dnevnih okužb nižje od 600, v bolnišnicah pa se zdravi manj kot 500 covidnih bolnikov.

V zeleno fazo bomo prišli, ko bo tako sedemdnevno povprečje okužb kot število hospitaliziranih nižje od 300.

Inštitut Jožef Stefan, ki dnevno objavlja prognozo širjenja epidemije v Sloveniji, piše, da epidemija upada. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,78. To pomeni, da ena okužena oseba virus prenese na manj kot eno osebo, zato epidemija upada. 

 | Avtor:
 | Avtor:
 | Avtor:

"Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v zeleno fazo prešli konec maja," napovedujejo pri IJS.

 | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Ender3 12:51 17.maj 2021.

    Mediji bi morali, po več kot letu omejiti poročanje suhoparnih številk, ki nimajo nobenih koristi. V tujini je to že nekaj časa nepomembna tema. Očitno se to pri nas vrši po nareku interesna politike, ki pa že dolgo nima podpore in kredibilnosti.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 12:18 17.maj 2021.

    Ko bomo "zeleni" bo problem za vlado, kako omejiti zbiranje ljudi na javnih površinah...Se bo JJ zatekel k "False Flag" varianti ?! Se bo zgodilo kaj kar bo "ogrožalo varnost" državljanov ?!...Upam, da pretiravam, ampak pri tej vladi res ne ...prikaži več moreš biti prepričan v ničesar.. ;)