Slovenija
18174 ogledov

Novi podatki: Konec dobrih novic, krivulja je skočila v nebo

Covid-19 Epa
To nedeljo so potrdili skoraj dvakrat več okužb kot pred enim tednom.

Ob 1355 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 364 okužb z virusom sars-cov-2. 

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev znaša 585, sedemdnevno povprečje dnevnih okužb pa 972.

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo potrjenih "le" 188 novih okužb, jih je tokrat za skoraj 94 odstotkov več. 

Epidemija je v zadnjih dneh spet začela močno naraščati, potem ko smo imeli v zadnjih treh tednih rahlo padanje oz. stagniranje epidemije. V petek je bilo potrjenih kar za 63 odstotkov več okužb kot en teden nazaj, včeraj pa za kar 93 odstotkov več kot preteklo nedeljo.

V bolnišnicah se po zadnjih podatkih zdravi 418 covidnih bolnikov, od tega jih je 120 na oddelkih za intenzivno nego. Število bolnikov na oddelkih za intenzivno nego ostaja stabilno, vendar se bo, če bo epidemija še tako naraščala, verjetno povečalo. 

Strokovna skupina ministrstva za zdravje je napovedala, da bo svetovala uvedbo pogoja PC (brez PCT), če bodo kapacitete intenzivnih postelj dosegle dve tretjini, kar pomeni 150 zasedenih postelj. Minister za zdravje Janez Poklukar je izrazil upanje, da do tega s pomočjo precepljenosti in doslednega izpolnjevanja pogoja PCT ne bomo prišli.

Institut Jožef Stefan v zadnji prognozi širjenja covid-19 v Sloveniji, ki so jo objavili v sredo, piše, da epidemija ne upada več, predvidoma zaradi vpliva vremena in začetka študijskega leta. "Smo v obdobju, ko tekmuje vpliv cepljenja in prebolevanja, kar zmanjšuje okuževanje, z vplivom vremena ob prehajanju v hladnejši letni čas, kar povečuje okuževanje," so zapisali pri IJS. "Glede na to, da šele prihajamo v sezono okužb dihal in da se cepimo počasi, bi lahko epidemija začela spet naraščati. Z doslednim izvajanjem pravila CPT bomo lahko ohranjali odprto družbo, ob zadostni precepljenosti pa bomo lahko normalno zaživeli. S cepljenjem rizične populacije se pomembno zmanjša kumulativno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo."

Po tej prognozi, ki je bila objavljena v sredo, pri kateri je reprodukcijsko število ocenjeno na R=1, je, kot je razvidno iz zgornjih grafov, epidemija od tedaj začela skokovito naraščati. "Ta rast ni več tako nedolžna," je na Facebooku število okužb komentiral danes Matjaž Leskovar, ki za IJS pripravlja prognozo. "Dosledno izvajajmo pravilo CPT in nosimo maske, da bo prekuževanje in obolevanje potekalo dovolj počasi, da bomo lahko ohranjali odprto družbo. Bolje bi seveda bilo, če bi se odrasli cepili in bi posledično lahko normalno zaživeli, tako kot to uspeva vedno več državam."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • molka 12:07 18.oktober 2021.

    spet hinavske lazi in ponarejanje podatkov ter testi ki lazejo

  • PaPajapopi 11:03 18.oktober 2021.

    Spet sam dolgčas...

  • Stane Adamič 10:57 18.oktober 2021.

    Ljubljanski pritestniki. STEVANOVIĆ, za koliko smrti boš kriv????