Slovenija
51656 ogledov

Novi podatki: "Ne vem, kaj čakamo, drugi teden bo samo še slabše"

Covid-19 Profimedia
Tako visokega deleža pozitivnih še nismo imeli.

Ob 3.415 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 1.815 novih okužb. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 53,1 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 16.023 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Povprečje dnevnih okužb v zadnjih sedmih dneh znaša 3.163, 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev pa je 2.005.

V primerjavi s preteklim tednom, ko je bilo v nedeljo potrjenih 1.283 novih okužb, jih je bilo tokrat za dobrih 41 odstotkov več, kar je slab podatek. Slab je tudi podatek o deležu pozitivnih testov, saj tako visokega deleža do sedaj še nismo imeli. Je pa bilo v primerjavi s preteklim tednom to nedeljo opralvjenih nekoliko več (15 odstotkov) PCR testov. 

Strokovnjaki ob tem opzarjajo, da je stanje v bolnišnicah že sedaj alarmantno. V bolnišnicah se trenutno zdravi 1.008 covidnih bolnikov, od tega jih je 226 na oddelkih za intenzivno nego, ki se zaskrbljujoče polni. 

Samo v UKC Maribor je trenutno hospitaliziranih 159 pacientov. Povprečna starost pacientov na akutnih oddelkih je 69,09 leta, na intenzivnih oddelkih 65,68 leta. Na covid intenzivni terapiji (EIT) imajo trenutno 41 pacientov, od tega jih je pet oziroma 12,2 odstotka polno cepljenih.

Nevarno, da presežemo 300 intenzivnih postelj

Matematik Janez Žibert, ki sodeluje pri COVID-19 Sledilniku, se boji, da bomo ob takšnem trendu presegli 300 intenzivnih postelj. "Ne vem, kaj čakamo," je zapisal na Twitterju. "Že zdavnaj bi morali v lockdown. Drugi teden bo samo še slabše. Ali zmoremo 300 ali več ICU?".

 Tudi Matjaž Leskovar z IJS meni, da današnje številke ne pomenijo nič dobrega. Po bolj optimističnem preteklem tednu, ko je že kazalo na to, da smo dosegli vrh epidemije je ob današnjih znanih številkah o izdanih TAN kodah, povedal: "To ne pomeni nič dobrega. Če epidemija ne bo upadala, ampak bo rastla, bomo presegli 300 covidnih bolnikov na intenzivnih oddelkih."

Ihan: Kar se tiče bolnišnic smo pahnjeni v vojno stanje

Priznani slovenski imunolog Alojz Ihan meni, da "smo, kar se tiče bolnic, pahnjeni praktično v vojno stanje", o čemer si več lahko preberete v prispevku Alojz Ihan: Imeli bomo popolnoma pretirano število mrtvih. V vsakem primeru nas čaka to, da bomo v mesecu ali malo več vsi prišli v stik z virusom, kot poudarja Ihan "žal na način, ki pušča največ posledic in največ žrtev" . "Prognoza te epidemije je, da se bo končala nekje okrog novega leta ali malo čez," meni Ihan. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 48
  • Fulmmer 13:39 15.november 2021.

    Torej, več bo okuženih, prej bomo prekuženi, več bo umrlih, več bo prostih postelj na intenzivi. Žal, kruta realnost, ki smo jo sami izbrali.

  • simon30 13:32 15.november 2021.

    A kaj čakakom? Čakamo volitve in sojenje covid zločincem.

  • munja 13:06 15.november 2021.

    Cepivo, kot tudi vsa druga zdravila in cepiva niso 100 %, to je najbrž vsem jasno. Tudi proti tetanusu, oslovskemu kašlju in drugim se moraš cepit večkrat. Tudi vektorska cepiva so manj učinkovita. Ko se je pojavila delta različica, proti ...prikaži več njej nekatera cepiva niso delovala, kdor ima slab imunski sistem, je tudi težava ipd. Najbolj učinkoviti prinašalci in raznašalci virusa so pa južni bratje, ki ob vikendih hodijo domov in v nedeljo prinesejo ogromno okužb. Tu je največja težava.