Slovenija
36848 ogledov

Novi podatki: Velik skok okužb, v četrto fazo semaforja že sredi septembra

Covid-19 Epa
Število aktivnih primerov se je še povečalo.

V nedeljo je bilo ob 1.427 opravljenih PCR testih potrjenih 234 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 16,4 odstoten.

Opravljenih je bilo tudi 6.606 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Povprečno število potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh znaša 550, 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev, ki jo upošteva evropski zemljevid držav, pa 323.

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo potrjenih 144 novih okužb, to pomeni približno za 62 odstotkov več okužb.

Po semaforju ukrepov smo v tretji fazi

Glede na nov semafor ukrepov, ki upošteva zasedenost intenzivnih postelj, se trenutno nahajamo v tretji fazi, kar pomeni, da je na oddelkih za intenzivno nego več kot 43 bolnikov. Tretja faza bi veljala do 86 zasedenih intenzivnih postelj.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 209 covidnih bolnikov, od tega jih je 45 na oddelkih za intenzivno nego.

Zaradi naraščanja epidemije je vlada sprejela odlok, ki uvaja PCT ne le za izvajalce storitev, ampak tudi njihove uporabnike. Odlok začne veljati danes, podrobnosti o njem pa si lahko preberete v prispevku Danes stopajo v veljavo novi ukrepi.

"Ob pričakovanem trendu razvoja epidemije bi lahko v četrto fazo prešli sredi septembra," ugotavljajo pri Institutu Jožef Stefan, kjer pripravljajo prognozo širjenja epidemije covid-19 v Sloveniji.

 | Avtor: IJS IJS

IJS: Epidemija bo dobila pospešek

IJS v zadnji napovedi piše, da epidemija narašča s podvojitvenim časom približno 13 dni. "V naslednjem obdobju se bo podvojitveni čas močno skrajšal," piše Matjaž Leskoar. Po  kriterijih ECDC smo v rdeči fazi, v temno rdečo bomo predvidoma prešli sredi septembra.

 | Avtor: IJS IJS

"Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah. Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni," ugotavljajo pri IJS. "Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotkov."

 | Avtor: IJS IJS
 | Avtor: IJS IJS

Cepljenje počasnejše od prekuževanja

 

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno 0,5 odstotka oz. vsak 200. prebivalec. "Hitrost cepljenja je približno 15 tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,7 odstotkov prebivalstva na teden, hitrost prekuževanj pa približno 11 tisoč na teden oz. 0,55 odstotka prebivalstva na teden," ugotavljajo pri IJS.

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 317. Glede na kriterije ECDC smo v rdeči fazi. "Ob pričakovanem trendu razvoja epidemije bi lahko v temno rdečo fazo prešli sredi septembra," še napovedujejo pri IJS. 

 | Avtor: IJS IJS

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • kapibara1 09:25 07.september 2021.

    Mal o planu : https://www.facebook.com/100000896169743/videos/2005572516263404

  • bobubob 16:21 06.september 2021.

    Stampedo. Razmeroma zdravi bodo ostali večinoma tisti, ki imajo malo sledilcev. Tudi tistih s tviterja. Gledano dolgoročno. Iz perspektive Narave.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 10:55 06.september 2021.

    Janša naredil uslugo Hrvatom da imajo rekordno turistično sezono. V zamenjavo za kaj, me zanima??? Tiha diplomacija dela, narod pa v karanteno , da ne bo mogoče protestirat! Verjetno si JJ želi da se volitve prestavijo v nedoločno prihodnost , ...prikaži več da on ostane veliki vodja noriškega kraljestva.