Slovenija
4740 ogledov

Novi podatki: Rast okužb zaskrbljujoča

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Nov skok okužb v primerjavi s preteklo nedeljo.

V nedeljo je bilo ob 801 opravljenih PCR testih potrjenih 56 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih sedem odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 7.645 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

V primerjavi s preteklim tednom, ko je bilo v nedeljo potrjenih 46 novih okužb, to predstavlja več kot 21 odstoten porast. 

IJS opozarja: Presegli bomo drugi val

Institut Jožef Štefan, ki objavlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, v zadnji napovedi piše, da epidemija narašča s podvojitvenim časom 18 dni. 

"Podvojitveni čas se pričakovano krajša, čeprav smo na vrhuncu počitniške sezone, kar deluje kot delno zaprtje države," opozarja Matjaž Leskovar z IJS.

 | Avtor:

Vse pomembnejšo vlogo ima naraščajoče lokalno okuževanje, ki je že prevladujoče. "Po kriterijih ECDC smo v oranžni fazi, v rdečo bomo predvidoma prešli konec avgusta. Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah," opozarjajo pri IJS. "Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo potrebno, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotkov.

 | Avtor:
 | Avtor:

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 9
 • Avatar drecos
  drecos 12:20 16.avgust 2021.

  boj se vedezavalk in laznivcev, tega je pa danes objavljeno

 • janez864 12:07 16.avgust 2021.

  Bojimo se lahko le vseh vsevedov ,ki se spoznajo na vse in stalno komentirajo po forumih in tako preganjajo čas in brezdelje.

 • Avatar Syn
  Syn 10:46 16.avgust 2021.

  Več bo cepljenih, več bo okužb. Največ novih okužb v EU je na jugozahodu EU (Španija, Portugalska, Gibraltar..itd), kjer je precepljenost krepko čez 75%.