Slovenija
11980 ogledov

Novi podatki: Slabe novice, epidemija raste vse hitreje!

omikron covid-19 Francija Epa
V primerjavi s preteklim tednom spet ogromen skok novih okužb.

V petek so ob 4.263 opravljenih PCR testih potrdili 1.661 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež okuženih 39 odstoten. 

Sedemdnevno povprečje dnevnih okužb znaša 1.474, 14 dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev pa je 849. 

V primerjavi s preteklim petkom, ko je bilo potrjenih 1.090 novih okužb, jih je bilo tokrat za 52,4 odstotka več, kar pomeni, da epidemija močno narašča. 

Čedalje višja je rast števila primerov na tedenski ravni. V ponedeljek je bilo potrjenih 16,8 odstotka več primerov kot teden pred tem, v torek že 48,9 odstotka več primerov kot prejšnji torek, v sredo pa se je to število povzpelo že čez 50 odstotkov. V četrtek je bil ta porast skoraj 60 odstoten, v petek pa dobrih 52 odstoten.

Zelo verjetno lahko porast primerov pripišemo širjenju različice omikron. V Sloveniji je bilo doslej potrjenih 333 primerov okužbe z različico omikron, v 1170 primerih obstaja sum, da gre prav tako za omenjeno različico.

Epidemija raste vse hitreje

Matjaž Leskovar z IJS, ki objavlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji piše, da epidemija raste vse hitreje, predvidoma zaradi vplia predprazničnega druženja in hitrega širjenja različice omikron.

"Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddelkih, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča. Omikron se tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od delte," piše Leskovar. "Dosledno izvajajmo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da rast epidemije ne bo prehitra, kar bi kljub morebitnemu blažjemu poteku bolezni poplavilo bolnišnice s covidnimi bolniki. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje."

 | Avtor:

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • DasAuto 14:03 02.januar 2022.

    prazniki so mimo, sedaj je treba okrivit rajo, da niso spoštovali ukrepov med prazniki...

  • bljitva 14:08 01.januar 2022.

    upam da bo čimprej lockdown...mir, tišina, prazne ulice, skratka čista milina.

  • Avatar torolino
    torolino 12:32 01.januar 2022.

    Naj le raste.