Slovenija
16924 ogledov

Novi podatki: Katastrofalne številke, krivulja gre v nebo!

Covid-19 Profimedia
Toliko novih okužb ni bilo od začetka leta.

Ob 8.308 opravljenih PCR testih je bilo v torek potrjenih 3.166 novih okužb z virusom sars-cov-2. 

Opravljenih je bilo tudi 23.003 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev se je zvišala na 1.051, sedemdnevno povprečje dnevnih okužb pa znaša kar 1.954.

V primerjavi s preteklim torkom, ko je bilo potrjenih 2.152 okužb, jih je bilo tokrat za 47 odstotkov več.

Institut Jožef Stefan napoveduje, da bomo konec prihodnjega tedna presegli 150 zapolnjenih postelj na intenzivnih enotah covidnih oddelkov, kar pomeni, da bosta preseženi dve tretjini kapacitet.

Strokovna skupina na ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Mateja Logar, je pred časom vladi svetovala, da v tem primeru uvede pogoj PC (brez testiranja) za vse zaposlene in storitve. Ta ukrep se sicer v zadnjem času ne omenja več, Logarjeva je nazadnje med zaostrovanjem ukrepov omenila pogostejše testiranje, ki ga strokovna skupina sicer priporoča od poletja.

Predsednik vlade Janez Janša ob naraščanju epidemije ne izključuje niti zaprtja države, po drugi strani pa v strokovni skupini računajo, da se bo krivulja ob zadostni prekuženosti sama obrnila navzdol.

Vrh okužb, ko "bo populacija zasičena z virusom"

Vodja strokovne skupine za cepljenje Bojana Beović je včeraj v izjavi za medije dejala, da je enak trend rasti okužb tudi v drugih evropskih državah. "Države z boljšo precepljenostjo celotnega prebivalstva imajo okužb v tem času, ko marsikje naraščajo zaradi jesenskih razmer, bistveno manj," je dodala.

Vrh poslabševanja epidemioloških razmer bomo po njenih besedah dočakali takrat, ko bo "populacija zasičena z virusom, ko bo ta dosegel vse ljudi bodisi zaradi obolevanja ali cepljenja". Tako je po ocenah neimunih še nekaj sto tisoč ljudi. "Ko bomo imeli 90 odstotkov populacije imune, se bo epidemija ustavila," je napovedala in opozorila, da bo epidemija v delu cepljene populacije izzvenela z bistveno manj žrtvami kot pa pri delu populacije, ki bodo bolezen prebolevali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Dusan12 16:20 27.oktober 2021.

    Nihče ne omenja, koliko kulovcev je bilo do sedaj, ali je na razpiratorju. Slak, si spohal travco, …..

  • igorgeus 15:02 27.oktober 2021.

    kaj pa prejsnji vikend, ko je bilo toliko koncertov? ni bila severina? pa polno kaficev z nekimi koncerti, nic ne vpliva?

  • kapibara 14:13 27.oktober 2021.

    Lani NIČ cepljenih- letos VEČ cepljenih, VEČ prebolelih, pa vsak dan VEČ okuženih- Neki NE gre v kup ! - Prirejanje številk !!