Slovenija
22981 ogledov

Novi podatki: To kažejo torkove številke!

Covid-19 v Sloveniji Profimedia
Okužb je bilo manj kot prejšnji torek, a je bilo opravljenih tudi precej manj testov.

Ob 4.812 opravljenih PCR testih je bilo odkritih 1.189 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 24,7 odstotka. 

Opravljenih je bilo tudi 29.361 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

Število aktivnih primerov se je s tem povečalo na 13.301. 

V primerjavi s preteklim torkom, ko so potrdili 1.571 novih okužb, je bilo ta torek potrjenih 24 odstotkov manj pozitivnih testov, a so opravili tudi za 33 odstotkov manj PCR testov. V preteklih dneh so opravili tudi bistveno manj hitrih testov, zato morda podatki niso najbolj primerljivi.

Potem ko smo včeraj zaradi praznično nižjih podatkov na vladnem semaforju sproščanja ukrepov spet zdrsnili v oranžno fazo, se je sedemdnevno povprečje okužb še nekoliko znižalo. Meja za rdečo fazo je tako pri sedemdnevnem povprečju okužb kot pri številu hospitaliziranih tisoč. 

Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, v zadnji napovedi piše, da epidemija raste hitreje zaradi širjenja bolj kužne angleške različice virusa. "Hitro se polnijo predvsem enote intenzivne terapije," opozarjajo pri IJS. 

Reprodukcijsko število je ocenjeno na R=1,18, kar pomeni, da sto okuženih prenese virus na 118 novih oseb. Tedensko povprečje okužb se giblje okoli 950.

 | Avtor:

V drugem valu se je do zdaj okužila približno tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih po oceni IJS približno en odstotek prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec. 

V napovedih ocenjujejo, da bomo z ukrepi med 1. in 11. aprilom uspeli spustiti reprodukcijsko število za 25 odstotkov, a naj bi se po 12. aprilu spet zvišalo za deset odstotkov. Upoštevali so tudi vpliv prekuževanja in cepljenja, a je le ta na reprodukcijsko število še zelo majhen.

 | Avtor:

Stanje epidemije je slabo tudi drugot po Evropi, v naši okolici so se z zelo velikim številom novih okužb soočili predvsem na Madžarskem in Češkem, hitro pa je v zadnjih tednih rasla tudi epidemija na sosednjem Hrvaškem, kjer so jo v drugem valu odnesli bolje od nas. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • la 23:06 07.april 2021.

    kje so ti ljudje ki se testirajo,zanimivo,prav vsak dan jih je ogromno,pa nikjer ne opaziš tam ,no tu pa tam slučajno kak.Zanimivo da se na hrvaškem ljudje isto sprašujejo .Vse dobijo plačano ,banda prekleta sam strašite folk

  • Brnica 15:08 07.april 2021.

    Zdravnikom celo paše, da so bolnice polne in vlečejo mastni denar. Za vse drugo se jim požvižga. Le otroci nastradajo, ker so na grbi starih staršev, kdor jih še ima.

  • Brnica 15:06 07.april 2021.

    Vlada je sprejela ukrepe o zaprtju države, Zaprti so samo vrtci in šol.e. Vse drugo delajo. Otroci so v oskrbi pri starih starših. Tako se ne KROTI EPIDEMIJE. Kdo LAŽE???????????