Slovenija
8004 ogledov

Novi podatki: To pravijo nedeljske številke

Covid-19 Profimedia
Čeprav počasneje, okužbe še naprej padajo.

Ob 1.547 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 585 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 37,8 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 32.099 hitrih testov, a ni podatka o tem, koliko je bilo pozitivnih. 

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev znaša 866, sedemdnevno povprečje dnevnih okužb pa je 1.215.

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo potrjenih 677 novih okužb, jih je bilo tokrat za slabih 14 odstotkov manj, kar kaže na to, da epidemija še naprej upada, a skrbi pojav nove različice virusa omikron, ki so jo že potrdili tudi v Sloveniji.

Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan, ki pripravlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, v zadnji prognozi ugotavlja, da bo omikron pri okuževanju postal dominanten že pred koncem leta, kar se bo v številu pozitivnih testov odrazilo približno en teden pozneje. "Posledično se bodo krivulje pozitivnih testov predvidoma že pred koncem leta vse bolj strmo obrnile navzgod," v zadnji napovedi, objavljeni konec prejšnjega tedna ugotavlja Leskovar. Več o tem preberite v prispevku: Najnovejša napoved: Omikron nas bo "obdaroval" še pred koncem leta

Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddlekih, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča. Omikron se tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in verjetno še večje kužnosti od delte. 

 

V Sloveniji so se sicer včeraj začeli dnevi cepljenja, ki bodo potekali do četrtka 23. decembra, za katero ni potrebno predhodno naročanje, razen v primeru otrok od pet do 11 let. Strokovnjaki ugotavljajo, da cepljenje v primeru omikrona daje slabšo zaščito kot v primeru delte, prav tako je večja možnost za ponovno okužbo pri prebolevnikih. Dobre rezultate daje cepljenje s tretjim odmerkom, saj po prvih dveh število protiteles postopno upade. Zato priporočajo uporabo tretjega odmerka šest mesecev po drugem cepljenju z mRNA cepivi in še prej v primeru vektorskih cepiv, kot je AstraZeneca. 

Mnoge države zaradi omikrona uvajajo ostrejše ukrepe, tako lahko denimo v Italijo po novem vstopate le cepljeni in preboleli s testom, medtem ko morajo necepljeni v petdnevno karanteno. Vstop v državo brez karantene le za cepljene in prebolele uvaja tudi Avstrija. 

 

dezurni@styira-media.si

Komentarjev 4
  • Ender3 15:11 20.december 2021.

    Le koga zanima statistika ob tem, da se cepilna histerija nadaljuje. ? Ljudje imajo počasi vsega dovolj, predvsem pa, te kriminalne politike vodenja krize.

  • Pišmevuh 15:10 20.december 2021.

    Pomembno je da poročate, da sta dva klošarja prišla po svoj šus, na prejšnjih petnajst. Kje so novice o protestih po evropi, o smrtih po cepljenju,.... Postali ste navaden Janšev zvočnik. Sramota.

  • PaPajapopi 14:47 20.december 2021.

    Ne razumem, da še kar smradite s temi novicami o gripi ! ! !