Slovenija
19630 ogledov

Novi podatki: Grenek priokus sicer odličnih novic!

Covid-19
Okužb je manj, a število hospitaliziranih ostaja visoko, še daleč od rumene faze.

Ob 1.605 opravljenih PCR testih je bilo v nedeljo potrjenih 234 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež potrjenih primerov 14,6 odstotkov, kar je spodbuden podatek. 

Opravljenih je bilo tudi 6.576 hitrih testov, a ni znano, koliko je bilo pozitivnih. 

Število aktivnih primerov se je nekoliko zmanjšalo in znaša 11.883. Prav tako se je zmanjšalo sedemdnevno povprečje okužb, ki je trenutno 788. 

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo potrjenih 291 novih okužb, to pomeni skoraj 20 odstotkov manj novih potrjenih primerov. Za 25 odstotkov se je znižal tudi delež pozitivnih testov, ki je bil preteklo nedeljo 19,6 odstoten. Manj pozitivnih PCR testov so to nedeljo v primerjavi s preteklim tednom potrdili kljub dejstvu, da je bilo opravljenih več testov.

V bolnišnicah se zdravi 652 covidnih bolnikov, od tega jih je 157 na oddelkih za intenzivno nego. Zaradi covid-19 je v nedeljo umrlo osem oseb.

Glede na vladni semafor ukrepov se Slovenija trenutno nahaja v rdeči fazi, kljub temu pa je bilo sproščanje, ki velja za oranžno fazo, kot je npr. odpiranje teras lokalov, sprejeto regionalno - v izbranih regijah, kjer je bilo tedensko povprečje okužb v preteklem tednu pred odločitvijo vlade nižje, so so terase odprte, drugje ne. Regije ta teden še naprej ostajajo zaprte. 

Pričakovati je ukrepe za oranžno fazo

Trenutno na ravni države dosegamo kriterije za oranžno fazo, kar pomeni, da je sedemdnevno povprečje novih okužb nižje od 1000, prav tako se v bolnišnicah zdravi manj kot tisoč bolnikov. Zato je prihodnji teden pričakovati odpiranje teras lokalov tudi po drugih regijah, prav tako pa naj bi se glede na vladni semafor v oranžni fazi sprostile meje regij. Seveda bo za to treba počakati na odločitev vlade, ki praviloma zaseda in odloča o ukrepih zaradi epidemije v sredo popoldan.

vladni semafor sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Prognoza: Epidemija trenutno upada

Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, v zadnji prognozi piše, da epidemija upada. Reprodukcijsko število je ocenjeno na R=0,90, kar pomeni, da ena okužena oseba prenese virus na manj kot eno osebo.

V drugem valu se je do zdaj okužila približno tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno en odstotek prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec.

V oceni širjenja epidemije je IJS ocenil, da smo z zaprtjem države med 1. in 11. aprilom uspeli reprodukcijsko število znižati za 25 odstotkov, kar je ustavilo širjenje epidemije. Zaradi sproščanja ukrepov naj bi se le to sicer zvišalo za približno deset odstotkev, a epidemijo ustavlja tudi prekuženost in precepljenost prebivalstva.

 | Avtor:

Upoštevali so tudi, da je v Sloveniji trenutno prevladujoča angleška različica virusa, ki je 3,5-krat bolj kužna od prej prevladujoče različice, prav tako pa je potek bolezni hujši, kar je zajeto v projekcijah hospitalizacij.

 | Avtor:

V rumeno fazo na semaforju vladnih ukrepov, ki pomeni tudi sproščanje turističnih nastanitev, bi po napovedih IJS morda lahko prišli maja. Trenutno skrbi predvsem podatek o hospitaliziranih, ki znaša, kot smo že napisali, 651. Da bi lahko prešli v rumeno fazo, bi moralo biti v bolnišnicah manj kot 500 covidnih bolnikov. 

 | Avtor:
"Dokler ne bo precepljenih vsaj deset odstotkov populacije, vpliv cepljenja na dinamiko epidemije (skoraj) ne bo opazen," ugotavljajo pri IJS, saj deset odstotna precepljenost zmanjša R samo za deset odstotkov. Spodbuden pa je podatek, da poteka prekuževanje trenutno počasneje kot cepljenje. "Poleg tega se v tej fazi cepi rizično populacijo, medtem ko se okužbe širijo po celotni populaciji. A prekuževanje je vselej na račun zdravstvenih (in gospodarskih) posledic, saj velika večina okuženih zboli, cepljeni pa po do sedaj poznanih podatkih redko, večinoma le za blažjo obliko bolezni."

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
 • JZekspert 23:24 19.april 2021.

  A sploh kdo, razen seveda vedno 'dežurnih' plačancev, kot je MS, in najbolj prestrašenih, izgubljenih starejših, sploh jemlje resno neke semaforje, neke barve, neke.. pobarvanke za odrasle? Iz aviona se vidi, da je vse prirejeno, da je to pravljična zgodbica, ...prikaži več ki naj bi nas prepričala... R. Fuellmich je nazadnje povedal nekaj zanimivega, zakaj je propaganda tako očitno slabo pripravljena, polna napak - prestavili so ta projekt iz leta 2050 na 2030 in iz pohlepa še na 2020. Zato!

 • Avatar MS
  MS 10:52 19.april 2021.

  krucefiks, ti so očitno že preveril! nam zaupaš kje? kdaj? in kako?

 • krucefiks 10:50 19.april 2021.

  dokler plačujejo bolnicam za vsakega covid bolnika bo bolnica našla vsak dan bolnika,pa če je tam ali ne,če ne verjamete pa preverite sami