Slovenija
14805 ogledov

Spet veliko okužb, Slovenija vstopa v rumeno

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Vladni govorec Jelko Kacin poudarja, da je "stanje kar dramatično".

V ponedeljek do 23.15 je bilo v Sloveniji na novi koronavirus Sars-Cov-2 na novo pozitivnih 23 ljudi, pri čemer so skupaj opravili 1330 testov. 12 oseb je zaradi bolezni covid-19 v bolnišnici, med njimi k sreči nobeden na intenzivni negi. 

Pet primerov okužb z novim koronavirusom so včeraj potrdili v Cerknici, štiri v Mariboru, po dva v Slovenski Bistrici, Ilirski Bistrici in Postojni ter po enega v Dravogradu, Medvodah, Mengšu, Trbovljah, Podvelki, Renčah-Vogrskem, Šempetru-Vrtojbi in Ribnici.

14-dnevna komulativna incidenca, ki jo NIJZ uporablja za razvrščanje držav na seznam varnih, tako po naših izračunih sedaj znaša 9,8, kar pomeni, da se Slovenija še vedno uvršča na seznam zelenih - varnih držav. A že jutri morda več ne bo tako - če bomo imeli najmanj 11 novih okužb, bo 14-dnevna komulativna incidenca presegla številko 10, kar po kriterijih NIJZ pomeni uvrstitev države na rumeni seznam.

Ali to pomeni, da je v Sloveniji nastopil drugi val epidemije covid-19, vladni govorec Kacin, ki je bil zjutraj v oddaji Dobro jutro na RTV SLO ni želel komentirati, je pa dejal, da "je stanje za zdaj kar dramatično".

"Ta trenutek imamo veliko srečo, da je pri nas sicer dosti okuženih, a so mlajši, ki to veliko lažje prenesejo," je dejal Kacin. "Ko pa pridemo do ogroženih ljudi, do starejših, pa se nam začnejo polniti bolnišnice, pokaže se potreba po intenzivni negi, po umetnem predihavanju. Ne moremo in ne smemo biti mi tisti, ki bomo vdrli in prinesli virus v domove za starejše. To je bila ključna težava v prvem valu. Videli smo, kako težko je bilo zatreti in osamiti virus, ko je enkrat znotraj doma za starejše. To niso varovanci, oni tam stanujejo. To je njihov dom in ne smemo dovoliti, da virus vdre v njihov dom."

DSO ogrožena območja

Vlada je zato v ponedeljek odločila, da bo domove za starejše in druge socialno-varstvene zavode, tudi zapore, razglasila za ogrožena območja. To po besedah Kacina pomeni, da bodo direktorji teh ustanov sprejemali ukrepe na podlagi epidemiološke slike vsak dan posebej. 

Z vročanjem karantenskih odločb na meji, se je po besedah Kacina nevarnost, da pride do širjenja okužb znotraj države močno zamejila. "Od tega trenutka naprej se moramo ukvarjati s tistimi, ki so v karanteni," je poudaril Kacin. "Vsak od nas se mora obnašati tako, kot da je nosilec, ki okužuje druge. Iz teh razlogov nosimo masko in iz teh razlogov se moramo pripraviti, da se bomo morali, od koder koli bomo prišli, vsaj še en teden vrteti doma. To je osnovno preventivno razmerje, ki ga moramo ponotranjiti."

"Moramo pa se navaditi, da po vrnitvi vsaj 7‒10 dni ne obiskujemo svojcev, predvsem pa ne v domovih za starejše, saj nikoli ne vemo, kje se lahko okužimo."

Jelko Kacin

Pri tem pa poudarja, da se dogaja tudi, da kakšen župan ne dobi takoj karantenske odločbe. "To se ne sme zgoditi. Karantenska odločba mora biti izdana še isti dan in tudi danes se bomo pogovarjali o tem, kako izboljšati organizacijo oziroma delo na ministrstvu za zdravje."

Dnevno lahko preverijo 500 odločb

Zagotovil je, da je zdravstvena inšpekcija sposobna dnevno opraviti 500 karantenskih preverjanj. "Če jih prej ni bilo, ker ni bilo pravočasno izdanih karantenskih odločb ‒ konec tedna smo jih vročili 1.612 ‒, lahko to zdaj nadziramo v zgodnji fazi," je dejal Kacin."Drugo, kar me je prijetno presenetilo, je to, da so ministri drug za drugim ponujali kadrovske okrepitve za inšpektorat. Vsa državna uprava bo okrepila in prerazporedila ljudi, da bomo opravili čim več nadzora."

Glede morebitnega zapiranja meje s Hrvaško je Kacin je poudaril, da "se to gotovo ne bo zgodilo čez noč". "Pogledati je treba vsak dan posebej," je dejal Kacin. "Pričakuje se, da se bodo stvari še naprej slabšale. Naši epidemiologi so na zvezi z njimi vsak dan. Zadevo težko obvladujejo. Pojavljajo se nova žarišča vsak dan. /.../ Videli bomo, kaj jim bodo prinesli naslednje ure in naslednji dnevi. Odkrito, pri njih še naprej pričakujemo rast."

Preventivno zapiranje meja ni dobra rešitev

Pri tem pa je opozoril tudi, da preventivno zapiranje mej ne bi bila dobra rešitev, saj bi se lahko potem ljudje družili na zasebnih zabavah in v turističnih središčih znotraj države: "Ne želimo pa sprejeti odločitve, po kateri bi morali naši državljani, ki tam preživljajo dopust, na vrat na nos spakirati in zabasati meje in potem preostanek dopusta preživeti doma. Ljudje dopust imajo, nekam morajo iti. Namesto, da bi se ljudje postopoma vračali, bi se začeli družiti tukaj. Veliko gnečo bi imeli na morju in na jezerih. Julij, avgust je, to je čas, ko ljudje želijo izkoristiti dopust."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Covid_1984 11:38 07.julij 2020.

    ni nobene panike, je pa fašistična sla po zasužnjevanju ljudi v imenu javnega zdravja.

  • milenko4 11:32 07.julij 2020.

    Vsekakor ima ta vlada dvojna merila. Še v Marcu so dvignili vik in krik kako je Šarčeva vlada prepozno reagirala glede virusa, sedaj pa ne sprejne nobenih ukrepov za zmanjšanje okužb, vkljub opozorilom stroke. Ni jim mar za življenja slovencev.

  • izy 10:55 07.julij 2020.

    Dejmo še bolj paničarit kot se le da.