Slovenija
21248 ogledov

Novi podatki: Vse kaže, da se je začelo

Covid-19 Profimedia
Po dolgem času je bilo potrjenih več okužb kot pred tednom dni. In to kar 255 primerov več.

Ob 5.334 testih PCR je bilo potrjenih 1.813 novih primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2. Delež pozitivnih testov je 33,4-odstoten. Opravljenih je bilo tudi 114.263 hitrih testov. 

V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom je bilo potrjenih 255 primerov več. Prejšnji ponedeljek je bilo potrjenih 1.558 primerov okužbe.

Več kot 1.800 primerov je bilo nazadnje potrjenih 6. decembra, ko je bilo s testi PCR potrjenih 1.955 novih primerov. 

Matjaž Leskovar iz Instituta Jožef Stefan, ki pripravlja prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, je napovedal, da se bo krivulja zaradi pojava nove različice že okoli novega leta začela spet dvigati, potem ko smo v zadnjih tednih beležili padanje epidemije.

"Kako se bo to odražalo na številu hospitaliziranih covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddlekih, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo povzroča," piše Leskovar. "Omikron se tako hitro širi zaradi izogibanja imunskemu sistemu in še večje kužnosti od delte. Dosledno izvajajmo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da pričakovana rast epidemije ne bo prehitra, kar bi kljub morebitnemu blažjemu poteku bolezni poplavilo bolnišnice s covidnimi bolniki. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje." 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • mihatirs 15:12 28.december 2021.

    cepivo na žalost ne pomaga...93% NBA igralcev cepljenih...uganite koliko jih je spet pozitivnih...0d 250 igralcev jih je trenutno pozitivnih 110!! Če se vam zdj da cepivo deluje, potem na žalost nimate pojma

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 14:50 28.december 2021.

    Mediji ne delajte reklame za nevarni zvarek za genocid ki ga zdravniki reklamirajo za debele denarne. So brez časti in morale, kažejo in sodelujejo z agendo smrti ! Covid je manipulacijo za medije !

  • QSprm 14:21 28.december 2021.

    Cepljeni so za 40% bolj obcutilji na moronikron. Nic posebnega, kajti gre za neko obliko prehladnega obolenja, ki ne ogroza nikogar. Se najvec skode naredijo hlapci rezima s poskusi preslepitve in zavajajocimi oslarijami. Njim je itak en in edini cilj ...prikaži več posiljevanje s cepljenjem do onemogolsti, oz. do izplacil novih dodatkov.