Slovenija
46 ogledov

Novi poslanci z dopusta 1. avgusta

razno 02.04.14. nadzorni svet sdh, drzavni svet, drzavni zbor, foto: anze petkov Anže Petkovšek
Ustanovna seja novega sklica državnega zbora bo 1. avgusta.

Potem ko so predstavniki Državne volilne komisije predsedniku predali poročilo o izidu predčasnih parlamentanih volitev, ki so zdaj tudi uradni, je predsednik Borut Pahor za 1. avgust ob 10. uri sklical ustanovno sejo državnega zbora. Ob tem se je zahvalil vsem, ki so poskrbeli za brezhibno izvedbo predčasnih parlamentarnih volitev. Pahor je ocenil, da bosta oblikovanje državnega zbora in imenovanje nove vlade znova vzpostavila politično stabilnost, so sporočili iz predsednikovega urada.

S tem, ko bo država dobila novo zakonodajno in izvršno oblast, bo lahko s polnimi pooblastili sprejemala potrebne ukrepe za dokončen izhod iz krize ter gospodarsko in družbeno okrevanje, je še menil Pahor.

Sestanek z Vebrom v ponedeljek

Predvidoma v ponedeljek se bodo z dosedanjim predsednikom DZ Jankom Vebrom sestali začasni vodje poslanskih skupin. Stranke morajo njihova imena sporočiti v treh dneh po objavi poročila o izidu volitev. Nekatera imena so že znana. Začasni vodja poslanske skupine SDS bo Jože Tanko, poslanske skupine DeSUS Karl Erjavec, poslanske skupine SD Matjaž Han, poslanske skupine NSi pa Matej Tonin. Ustanovno sejo bo vodila najstarejša poslanka v prihajajočem mandatu Marjana Kotnik Poropat iz DeSUS. 

36 poslancev za prve 

Rezultati volitev so tako z današnjim dnem postali uradni. Zmagovalka volitev je SMC, ki je zbrala 34,49 odstotka glasov, sledijo SDS z 20,71 odstotka, DeSUS z 10,18 odstotka, SD s 5,98 odstotka, Združena levica s 5,97 odstotka, NSi s 5,59 odstotka, ZaAB pa so volivci namenili 4,38 odstotka glasov. SLS je ostala pod parlamentarnim pragom.

SMC bo imela v sedmem sklicu državnega zbora 36 poslancev, SDS 21, DeSUS deset, SD in Združena levica po šest, NSi pet, ZaAB pa štiri poslance. Dve poslanski mesti zasedata narodni skupnosti.

Najverjetnejši novi mandatar, predsednik SMC Miro Cerar danes z novoizvoljenimi strankami začenja pogovore za sestavo vladne koalicije. Iz pogovorov je izvzeta le stranka SDS. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.