Slovenija
170 ogledov

Novi prebivalci živalskega vrta Ljubljana

Živalski vrt Ljubljana Anže Petkovšek
Iz živalskega vrta Ljubljana sporočajo o novih prebivalcih. V začetku pomladi so mladiče skotile tudi mare, zebre in indijski ježevci.

Pomlad v živalskem vrtu Ljubljana je pestra. Odrašča tudi Leona, ki je letos upihnila že 4 svečke, sporočajo v sporočilu za javnost, s katerim želijo tudi izobraževati javnost.

Bodičasta mama

Zelo zanimiva živalska družina pri nas so indijski ježevci, ki jih uvrščamo med glodalce. Samice so kljub bodicam zelo ljubeče in skrbne mame. Ljubljanska je konec marca skotila dva mladiča. Ob rojstvu sta že imela dlake in sta takoj odprla oči, njune bodice pa so bile mehke – otrdele so nekaj ur po rojstvu. Mladiča sesata mleko iz seskov, ki so ob strani maminega trebuha. Kmalu bosta sama glodala hrano. Samica je skrbna, nežna in ljubeča mama. Liže ju z jezikom, mladiča pa se stiskata k njenemu bodičastemu kožuhu. Med seboj se sporazumevajo tako, da šklopotajo z bodicami, cvilijo in godrnjajo. Ko samica brani mladiče, nasrši bodice, topota z zadnjimi nogami, rožlja z votlimi bodicami in se godrnjavo oglaša. Pri vzreji zaroda pomaga tudi samec. 

Živalski vrt Ljubljana | Avtor: Arhiv ZOO Ljubljana Arhiv ZOO Ljubljana

Črtast mladič

Čredo zeber sestavljajo samec Bili ter samici Hanka in Srečka. Srečka se je pred leti skotila v ZOO Ljubljana in prav na materinski dan je postala mama črtastemu mladiču. Poimenovali smo jo Sanaa, kar svahiliju pomeni ''umetnina''. Sanaa je edinstvena umetnina, saj se zebre med seboj razlikujejo po vzorcu, podobno kot se mi med seboj razlikujemo po prstnih odtisih. Niti dve zebri nista enaki. Srečka se stalno zadržuje ob malčici in odganja ostale zebre, da bi si Sanaa zapomnila mamin vzorec prog in jo tako vedno našla v čredi. Po dolgih nogah sklepajo, kako velika bo Sanna, ko bo odrasla.  

Živalski vrt Ljubljana | Avtor: Robert Prašnikar Robert Prašnikar

Skupni podzemni brlog

Samec in samica mare sta si zvesta vse življenje. Na istem območju v ogradi živi več parov, ki si delijo podzemni brlog, rezerviran samo za njihove novorojence. Mladiči so v njem na varnem pred plenilci, ven pa prikukajo šele, ko se približa samica, da jih podoji. Sesati dovoli le svojim mladičem, zato se ob brlogu samice izmenjujejo in mladiče skupno varujejo. Prve so že opazili, koliko jih je, pa še ne vedo. Samec svojo družico neprestano varuje pred plenilci in jo napadalno brani pred morebitnimi tekmeci. Z urinom in izločki analnih žlez jo celo označi.

Živalski vrt Ljubljana | Avtor: Arhiv ZOO Ljubljana Arhiv ZOO Ljubljana

Odraščanje Leone

Konec marca je Leona dopolnila štiri leta. V ZOO pravijo, da je že prava gospodična. Če je niste prepoznali po imenu, naj vam prišepnemo, da je članica družine šimpanzov, ki jo sestavljajo mama Neža, oče Boris, teta Nika in babica Mojca. Leona spretno pleza po lesenih plezalih, skače iz ene veje na drugo ter se guga na vrveh iz konoplje. Zelo rada raziskuje, zato so ji oskrbniki v domovanje postavili posebno ''omaro'' z majhnimi odprtinami, ki ponazarja drevesno deblo in kamor lahko skrijejo različne priboljške. Zanjo so to semena sončnic in ličinke hroščev mokarjev. A ker imajo pri omari prednost starejši šimpanzi, je Leona za darilo dobila tudi ogromnega plišastega leva in škatlo s priboljški. Pa vse najboljše, Leona!

Živalski vrt Ljubljana | Avtor: Arhiv ZOO Ljubljana Arhiv ZOO Ljubljana

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.