Slovenija
26 ogledov

Novi prispevki za luknjo v blagajni

Infografika Žurnal24 main
Interventni ukrepi. Brez podpore koalicije predlog zakona v četrtek na vladi. Prispevne stopnje. Zdravstveno blagajno bodo reševali predvsem pogodbeniki in samostojni podjetniki.

Vlada bo na četrtkovi seji obravnavala zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju – interventne ukrepe, s katerimi naj bi zakrpali primanjkljaj zdravstvene zavarovalnice. Interventni ukrepi, ki pomenijo višje in nove prispevne stopnje za samostojne podjetnike, podjetnike s popoldansko dejavnostjo ter honorarne in pogodbene delavce, naj bi v zdravstveno blagajno prinesli nekaj več kot 70 milijonov 965 tisoč evrov.

Izravnava nesorazmerij

Koalicijska Državljanska lista (DL) zakonu, ki po besedah predlagatelja – ministrstva za zdravje – poskuša doseči enakomernejšo obremenitev zavezancev za plačilo prispevka za zdravstveno zavarovanje, nasprotuje. "Absolutno podpiramo, da se odpravi nesorazmernost pri vplačevanju prispevkov med obstoječimi kategorijami zavezancev, vendar predlagani predlog tega ne odpravlja. Pobira le tam, kjer je to najpreprosteje izvesti, to je pri samostojnih podjetnikih, ki izkazujejo dohodke v višini minimalne plače," pravijo v DL. Samostojni podjetniki bodo morali prispevek obračunati od 982 evrov, čeprav sami ne bodo imeli takega prihodka. "Vsi samostojni podjetniki ne služijo dobro, številni so na robu preživetja in določilo, da bi morali plačevati prispevke od 65 odstotkov povprečne plače, ne pride v poštev. To je že tretji poskus, da se to uvede, toda vztrajali bomo do konca. Če vlada to sprejme, ne vem, kdo bo še delal v Sloveniji," pa pravi Zdenka Bedekovič iz Obrtno-podjetniške zbornica Slovenije.

Komentarjev 6
  • dragec 11:56 25.september 2013.

    Za enega zapornika davkoplačevalci damo 70 EUR na mesec, za nego ostarelih v domu pa 20 EUR na mesec?????

  • dd 09:31 25.september 2013.

    Pri takšnem malomarnem zdravstvu, ko si moramo pacienti sami postavljati diagnoze in pomoč iskati na vseh drugih koncih, si Slovenci nikakor ne zaslužimo.Tudi če bi plačevali po 50 evra mesečno, najbrž ne bi bilo zadosti. Zato, ker je pri ...prikaži več koritu preveč lakomnih, nikoli sitih volkov.

  • Trovlak 23:48 24.september 2013.

    In jaz vsakodnevno trobim, da je naše zdravstvo totalno skorumpirano ter skrajno oderuško. Sem s.p. in zagotovo v kolikor pride do podražitev, preneham plačevati prispevke zase. V bolnici k sreči nisem rabil biti vse od leta 1992, v zdravstvenem domu ...prikaži več pa od 1999. Od maja se skušam naročiti k zobarju, ki dela prek ZZZS, pa do decembra revež, zaradi preveč pacientov, sploh ne sprejema naročil. Tako kljub temu, da plačujem v to blagajno, iz nje ne koristim ničesar. V kolikor se kje polomim ali zbolim, rajši plačam oskrbo v Bosni ali Srbiji od kod prihajajo vsi specializirani zdravniki k nam po 5-krat in 10-krat višje plače.