Slovenija
104 ogledov

Novi programi za krajše čakalne dobe

Dobri dve leti je Dušan Jejčič čakal na operacijo kolena. (Foto: Barbara Bradač) Žurnal24 main
UKC Maribor. Za operacijo kolka manj kot šestih mesecev čakanja, za koleno manj kot eno leto.

Na operacijo kolena sem čakal več kot dve leti. To je obupno in ni mogoče opisati, kakšne bolečine sem imel,” je nekaj dni po operaciji kolena povedal Dušan Jejčič.

Povprečna čakalna doba na ortopedskem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je približno dve leti, na operacijo pa čaka 3.500 bolnikov. Ker je število potreb po endoprotetskih operacijah čedalje večje, so v UKC Maribor uvedli dodaten ortopedski program operacij kolka, ki ga izvajajo na travmatološkem oddelku, o čemer smo že poročali.

Poleg ortopedskega oddelka bosta v program vključena še travmatološki in nevrokirurški oddelek, strokovno osebje pa si bo med seboj pomagalo z nasveti in materiali. Jože Ferk, vodja ambulante za endoprotetiko, je pojasnil, da na travmatološkem oddelku uporabljajo večinoma enak material kot na ortopedskem.

Matjaž Vogrin, novi predstojnik oddelka za ortopedijo pričakuje, da bi lahko z novimi programi v dveh letih bistveno skrajšali čakalne dobe – na manj kot šest mesecev za endoprotetiko kolčnega sklepa in na manj kot leto za endoprotetiko kolenskega sklepa..

Le preko javnih razpisov
Direktor UKC Maribor Gregor Pivec je pojasnil, da so “navadne govorice”, da naj bi zamenjali dobavitelje ortopedskih materialov, saj, kot pravi, te bolnišnica kupuje prek javnih razpisov. Vogrin je napovedal nadaljevanje strokovnega razvoja različnih ved v sklopu ortopedije na oddelku, vzpostavitev kliničnega oddelka za ortopedijo v naslednjih štirih letih in vzpostavitev katedre za ortopedijo na mariborski medicinski fakulteti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.