Slovenija
20 ogledov

Novi proračuni bodo lažji

V postojnski občini bodo sredstva za investicije letos precej manjša, ker so vol Žurnal24 main
Finance. V občinah z novimi župani začasno financiranje. Odhodke krčijo stari in novi.

"Prva obravnava predloga proračuna za leto 2011 bo na januarski seji občinskega sveta,” so povedali na Občini Piran. Župan Peter Bossman je zato že sredi decembra sprejel sklep o začasnem financiranju.

Viri se krčijo

Kot poudarjajo na piranski občini, pri pripravi novega proračuna upoštevajo krizne razmere in zmanjševanje nekaterih virov. “Tudi novih virov, razen sofinanciranja projektov, v teh razmerah ne moremo predvidevati,” so dejali in dodali, da bodo zato stremeli k zmanjševanju odhodkov in določitvi prioritet.

Začasno se financirata tudi izolska in novogoriška občina, koprska pa je odločitev o začasnem financiranju sprejela zaradi zadržanja lokalnih volitev.

Ciklično varčevanje
Postojnska občina, v kateri je še en mandat dobil župan Jernej Verbič, je proračun za letos sprejela kot ena izmed prvih v državi. Toda povolilni proračun bo usmerjen precej bolj varčevalno od lanskega. Načrtovanih je 17,5 milijona evrov prihodkov in 16,8 milijona evrov odhodkov (lani 21 milijonov). Verbič je povedal, da bodo presežek 630 tisoč evrov namenili tudi odplačilu pol milijona evrov dolga.

V lanskem predvolilnem letu se je občina zadolžila za dodatne skoraj tri milijone evrov in tako zakrpala tudi 2,2 milijona evrov proračunskega primanjkljaja. Letos bo investicijskih sredstev kar 40 odstotkov manj kot lani, največ pa jih bo šlo za ureditev starega mestnega jedra Majlont, novogradnjo Osnovne šole Prestranek in gradnjo večnamenske dvorane v Hruševju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.