Slovenija
23 ogledov

Novi šef tožilcev je tekoči posel

Aleš Zalar Benjamin Kovač
Razpis je bil objavljen po padcu vlade.

Minister za pravosodje Aleš Zalar naj bi se danes sestal s kandidatoma za službo novega vodje specializiranega tožilstva. Za to mesto se potegujeta šefinja tožilcev za pregon organiziranega kriminala Blanka Žgajnar in šef Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Harij Furlan. Mnenje o njuni primernosti je Zalarju že pretekli četrtek poslal generalni državni tožilec Zvonko Fišer. Koga je ocenil kot primernejšega, ni razkril, neuradno pa Furlanu ni dal podpore že kot član komisije, ki je lani odločala o Furlanovem imenovanju za šefa NPU.

Današnjega sestanka s kandidatoma na pravosodnem ministrstvu niso potrdili, napovedujejo pa, da bo minister po pogovoru z njima lahko državnotožilskega sveta tudi že predlagal koga naj imenujejo.

Nekateri poznavalci delovanja državne uprave menijo, da bi morali izbiro novega vodja tožilcev prepustiti novi vladi, saj "tovrstno kadrovanje ni tekoči posel", sploh ker so razpis objavili že po padcu vlade. Na pravosodnem ministrstvu ne vidijo ovir, saj prosto delovno mesto ni politična funkcija. "Strokovni predlogi glede urejanja tekočih kadrovskih vprašanj pa spadajo v definicijo tekočih poslov," pravijo. Z njimi se strinja tudi pravnik Lojze Ude: "Po mojem mnenju to spada med tekoče posle. Razpisi morajo potekati normalno, ne glede na to, ali bo kmalu nastopila nova vlada."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.