Slovenija
134 ogledov

Novi stari očitki Sloveniji

Pribežniki v Beogradu EPA
Ameriški State Department je včeraj objavil poročilo o položaju človekovih pravic po svetu. Poročilo o Sloveniji je večinoma pozitivno, znova pa opozarja na težave, na katere so s prstom kazali tudi že v preteklosti. Kot največji problem lani navaja zagotavljanje humane obravnave migrantov. Navaja tudi podatek, da je bilo lani v prvi polovici leta 59 spolnih napadov na otroke.

Ameriški State Department na splošno ugotavlja, da je bil največji problem zagotavljanje humane obravnave migrantov in azilantov. State Department sicer ugotavlja, da si je vlada prizadevala za urejen tranzit. Omenja pa opozorilo predstavnika Urada visokega komisarja za begunce ZN (UNHCR) glede zimske namestitve beguncev v šotore in protest v centru za azilante zaradi počasnega reševanja primerov in pomanjkanja informacij.

Sodni in administrativni zaostanki so še vedno težava, ponekod pa tudi prenapolnjenost zaporov, zamude pri vračanju odvzetega premoženja ter grožnje s tožbami novinarjev zaradi obrekovanja, ki ovirajo medijsko kritiko uradnikov in politikov. Pri delavskih pravicah State Depertment opozarja na zakonodajo, ki ne prepoveduje diskriminacije zaradi sindikalnega delovanja oziroma ne zahteva ponovne zaposlitve delavca, ki je bil zaradi tega odpuščen.

Poročilo navaja tudi primer Janeza Janše, ki je novinarki označil za prostitutki in je zato dobil kazen po 6000 evrov odškodnine vsaki. Prvi mož SDS je omenjen tudi glede primera Patrie. Poročilo navaja, da je ustavno sodišče razveljavilo njegovo obsodbo in primer vrnilo v ponovno sojenje, sodišče je ugotovilo, da je primer zastaral, višje sodišče pa je na koncu njegovo pritožbo novembra zavrnilo.

Spolno nasilje, Romi, homoseksualci

Lani so v prvi polovici leta v Sloveniji našteli 59 primerov spolnega nasilja nad osebami, mlajšimi od 15 let, 300-članska judovska skupnost ponovno poroča o stereotipih, ne pa o nasilju, več problemov pa je glede Romov in homoseksualcev oziroma transeksualcev.

Glede homoseksualcev oziroma transeksualcev poročilo navaja, da slovenska zakonodaja prepoveduje diskriminacijo zaradi spolne usmerjenosti, a je razširjena družbena diskriminacija. Operacije spola dela le ena ekipa zdravnikov in Slovenci morajo za to v tujino. Okrog 50 odstotkov homoseksualcev pa je po anketi iz leta 2014 izjavilo, da so se soočili z nasiljem.

Romi živijo v težkih razmerah brez vode in elektrike, vendar obenem v nezakonitih zgradbah in naseljih, zato jim država tega ne more priskrbeti. Slovenska vlada težave rešuje z dialogom, prihaja pa do pojavov de facto segregacije v šolah. Dodaja še, da se Romi poleg diskriminacije v družbi soočajo z občasnim nadlegovanjem, kot tudi s težavami pri zaposlovanju, šolanju in življenjskih pogojih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • allstarr111 14:20 04.marec 2017.

    jest pa mislm da če njih nebi bilo, tudi ti nebo sploh obstajal, dvakrat so pomagali ustavit svetovno vojno, in če bi TITO pustil da se izkrcajo pri nas namesto na Siciliji bi bila naša tako TRST kot PULA.

  • wolf.ata 14:02 04.marec 2017.

    berem tole: (Ameriški State Department je včeraj objavil poročilo o položaju človekovih pravic po svetu) in halo ali ne bi tele kavboji malo doma pometli,pa pokazali kaj delajo z svojimi Indijanci,kako strelajo in pretepajo temnopolte-črnce,pa streljajo na otroke predvsem,če je ...prikaži več črn namesto,da uporabi strokovni prijem,če je policaj,naj bi obvladal te veščine ali se motim,najlažje je na par metrov pok in potem vprašati kaj in kako,narobe svet,ja in kmalu bo pri nas tudi tako,saj ne bo več šolanih policajev,redarjev itd.

  • mph 09:08 04.marec 2017.

    Mislim, da so američani res ta zadnji na tem svetu, ki se imajo kaj oglašat glede človekovih pravic.