Slovenija
554 ogledov

Novi Sueški prekop: V enem letu 37 km novega kanala

Sueški prekop EPA
V egiptovskem mestu Ismailija bodo slovesno odprli novi Sueški prekop, ki ga Egipt označuje za svoje darilo svetu. Nadgradnja obstoječega prekopa bo povečala zmogljivosti ene najpomembnejših plovnih poti na svetu, s čimer naj bi dala nov veter v jadra svetovni trgovini - ter egiptovskemu gospodarstvu.

Z nadgradnjo prekopa na dolžini 72 kilometrov se bo čakalna doba za prehod pomembnega kanala za ladje skrajšala z 18 na 11 ur.

Sueški prekop | Avtor: EPA EPA

Omogočen bo tudi promet v obe smeri, Egipt pa si od nadgradnje obeta več kot enkratno povečanje prihodkov, na dobrih 13 milijard dolarjev. 

Sueški prekop v dolžno meri okoli 193 kilometrov in povezuje Sredozemsko morje z Rdečim morjem. S tem je pomembno skrajšana plovna pot med Azijo in Evropo. 

Izgradnja novega prekopa je bila zaključena v manj kot letu dni, stala pa je okoli devet milijard dolarjev. Gradnjo so večinoma financirali Egipčani prek nakupa investicijskih certifikatov. 

37 kilometrov nove pot in 35 kilometrov razširitve obstoječega kanala 

Projekt je obsegal izkop in izgradnjo 37 kilometrov nove, vzporedne vodne poti, ter 35 kilometrov poglabljanja in razširitve obstoječega kanala.

Sueški prekop | Avtor: EPA EPA
Novi Sueški prekop je le eden od velikih infrastrukturnih projektov, s katerimi želi egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi ponovno zagnati domače gospodarstvo.

Poleg naddgradnje Sueškega prekopa med drugim načrtuje tudi novo prestolnico, ki naj bi jo iz nič zgradili vzhodno od Kaira. 

Na slovesnem odprtju pričakujejo številne visoke goste, med drugim francoskega predsednika Francoisa Hollanda

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.