Slovenija
36977 ogledov

Novi ukrepi? To pravi minister za zdravje Poklukar

Vlada RS Janez Poklukar Vlada RS
"Krepko smo že zakorakali v tretji val epidemije. Več je sprejemov v bolnišnice, danes beležimo pomemben porast, na intenzivni negi je nekoliko več mlajših pacientov. Prišlo je do pomembnega porasta angleške variante virusa, verjetno je odločilen za situacijo, v katero gremo," je na novinarski konferenci dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Na vprašanje, ali zaradi tega od 1. do 12. aprila načrtujejo novo zaprtje države, Poklukar ni odgovoril. Povedal je, da je strokovna skupina zaradi 14-dnevnega trenda poslabševanja začela z razmišljanjem, da se določeni ukrepi zaostrijo. "Sklenili smo, da predsednika države prosimo za sestanek celotnega političnega vrha, ki bo predvidoma konec tedna. Da bomo to storili pred ponovnim zaostrovanjem, smo se dogovorili na prejšnjem sestanku," je dejal, do tega sestanka pa morebitnih novih ukrepov ni želel komentirati.

Pojasnil je, da prepoved gibanja med regijami in spremembe pri policijski uri stopajo v veljavo že jutri. 

Na vprašanje, zakaj se terase in vrtovi gostinskih lokalov ne odprejo v vseh regijah, če v regijah, kjer so odprti, ni porasta okužb, je Poklukar odgovoril, da "podatkov, na podlagi katerih bi lahko sklepali, nimamo. NIJZ temu sledi, če bodo podatki to kazali, bi jih nemudoma zaprli. Dejstvo je, da se opiramo na mnenje širše svetovne stroke in semafor in skladno s tem poskušamo pridobiti svoje izkušnje in podatke," je dejal in dodal, da bi lahko šli v primeru, če podatki ne bodo pokazali povečanja števila okužb, šli tudi v smer dodatnega odpiranja.

Prosim, da ne uporabljate izraza policijska ura, ampak omejitev gibanja.

Na vprašanje, zakaj se v rdečih regijah ne zaprejo tudi trgovine, kakor je predvideno po vladnem semaforju, pa je odgovoril, da so po številu okužb na meji. "Ponekod smo te ukrepe šele pred tednom dni sprostili, prav je, da jih poskušamo vzdrževati vsaj 14 dni, da vidimo učinke sprememb. Je pa tudi res, da bomo videli, kaj bo v naslednjih dneh in kakšne bodo odločitve za ukrepe v celotni državi," je povedal Poklukar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar crusader666
    crusader666 05:35 26.marec 2021.

    Dr. Pofukar hitr si se navadu slabih ukrepov in podlegel vplivom velikega ranocelnika Twitota?

  • Janez 13:30 25.marec 2021.

    Res ne razumem te vlade in ministrov, ki sedijo v njej. Kaj so naredili, da do tretjega vala ne bi prišlo??Nič - kljub temu, da smo zaprti s policijsko uro, nosimo maske, držimo socialno distance. Dajte že enkrat povedati kdo ...prikaži več trosi viruse!!Po moje vlada, zato da lahko zajebava ljudi!!

  • mamax 13:01 25.marec 2021.

    Od bedakov ne pričakujemo pametnih ukrepov.