Slovenija
1 ogledov

Novi ukrepi vlade, sindikati že bentijo

Slovenija 21.03.2013 prva seja vlade Alenke Bratusek, vlada, ministri; foto:Sasa Saša Despot
Konkurenčnost. Predlogi za izboljšanje.

Druga faza reforme trga dela z namenom povečanja fleksibilnosti delovne sile, nov zakon o študentskem delu po načelu vsako delo šteje, prenovljen sistem javnega naročanja, pri katerem najnižja cena ni edino vodilo za izbor, kadrovska okrepitev inšpekcij pod sloganom več terena, manj pisarn in dve milijardi evrov investicij v infrastrukturo. To je le nekaj izmed predlogov, ki jih je vlada nanizala v nov, enoten dokument za boljše poslovno okolje in dvig konkurenčnosti, ki ga bo predvidoma obravnavala v četrtek.

Klestenje javnega sektorja

V dokument so vključili predloge delodajalcev, ne pa tudi sindikatov, kar je zadnje precej razburilo. "Na ta precej dvoumen dokument se bomo ustrezno odzvali," napoveduje Goran Lukić iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. Največ zapletov bo verjetno pri nameri, da se še letos znova odpre reforma trga dela, vključno z analizo števila zaposlenih v javnem sektorju z namenom njihove racionalizacije. Glede na izkušnje bo verjetno kontroverzno tudi proučevanje uvedbe socialne kapice za prispevke za socialno varnost. Predlogi sicer vključujejo številne ukrepe, ki že veljajo, ukvarjajo pa se tudi s podrobnostmi, kot je, koliko listov manj bi lahko natisnili na zavodu za zaposlovanje, da s tem kaj privarčujejo.

Predlogi so konkretni

Vlada želi izenačiti overitev podpisa na upravni enoti in pri notarjih. Ljudje se bodo lahko sami odločili za obliko in tudi stroške, poudarjajo. Cena storitve je sicer na upravnih enotah nižja.

Ministrstvo za gospodarstvo ima v načrtu posodobitev nekaterih odsekov železnice in regionalnih cest ter poglobitev vplovnega kanala v koprskem pristanišču. Pospešitev gradnje oziroma zagon novega investicijskega cikla bo imel po njihovih ocenah multiplikativen učinek na gospodarstvo. Z novim sistemom javnega naročanja, pri katerem najnižja cena ne bo edino merilo, želijo spodbuditi tudi dostop srednjih in malih podjetij do razpisov.

Na ministrstvo za infrastrukturo in prostor (MzIP), kjer želijo objaviti že nekaj časa načrtovan mednarodni razpis za oddajo slovenskih avtocest v upravljanje, poudarjajo: "Koncesionarji bodo zavezani, da nadaljujejo investicije v slovenski avtocestni križ." Ob tem priznavajo, da je težko napovedovati, ali bo razpis v sedanjih političnih razmerah res objavljen.

Na zdravstvenem ministrstvu pa med drugim poudarjajo, da bodo očistili košarico pravic zdravstvenega zavarovanja ter denimo izločili pogrebnine in posmrtnine, znižali pa bodo nadomestila. Odpreti načrtujejo tudi kolektivno pogodbo za zdravstveno dejavnost in povečati učinkovitost zdravstvenih institucij.

Komentarjev 3
 • Avatar čavez
  čavez 11:16 17.september 2013.

  Ta država od mojega dela dobi samo še nič.

 • dragec 09:20 17.september 2013.

  Odkod pobrati denar: od socialno obroženih 390 000 slovencev, ki živijo na pragu revščine.Investicije - so eno veliko bluzenje...bla...bla...bla GREMO NA VOLITVE

 • ennanova 08:49 17.september 2013.

  Slovenska vlada proti slovenskemu ljudstvuNi res, da so revni ljudje taki, ker so leni ali ker nimajo želje, da bi uspeli. Revni so zaradi močnih …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1175-slovenska-vlada-proti-slovenskemu-ljudstvu-slovenska-vlada-proti-slovenskemu-ljudstvu