Slovenija
14 ogledov

Novi župani že februarja?

Župan je vsem zaposlenim v mestni upravi, javnih podjetjih in zavodih zapovedal Žurnal24 main
Tisti župani, ki bodo zasedli poslanske stolčke, ne bodo več opravljali županske funkcije. Vodenje občine bo začasno prevzel podžupan. To se bo zgodilo v enajstih slovenskih občinah.

Uradni izidi predčasnih državnozborskih volitev bodo znani predvidoma 16. decembra. Vsi novoizvoljeni poslanci pa se bodo morali na ustanovni seji sestati najpozneje 24. decembra. Takrat naj bi bili potrjeni mandati poslancev.

Ko bodo potrjeni novi poslanci, bo vsem tistim, ki so pred tem opravljali župansko funkcijo, le-ta prenehala, zato bodo v določenih občinah potrebne nadomestne lokalne volitve. Razpisati jih mora občinska volilna komisija.

"Zakon o lokalnih volitvah določa 15-dnevni rok za razpis nadomestnih lokalnih volitev. Ta naj bi začel teči z dnem konstituiranja državnega zbora, torej takrat, ko bodo županom potrdili njihove poslanske mandate," nam je povedal ustavni pravnik Rajko Pirnat.

Rok razpisa nadomestnih volitev je po besedah Pirnata relativno kratek. "Gre za kratek rok, ki bo nesrečno padel na začetek naslednjega leta, januarja ali februarja."

Po razpisu nadomestnih volitev začasno vodenje občine prevzame podžupan, vse dokler se ne izvoli novega župana. "Volilna kampanja poteka kot običajno. Vse poteka kot pri rednih volitvah," še pravi Pirnat.

Če bo vse potekalo, kot je treba, imamo lahko nove župane že zelo kmalu, "v začetku prihodnjega leta".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.