Slovenija
17 ogledov

Novih davkov ne bo

Sestanek koalicijskih poslancev Anže Petkovšek
Bratuškova po srečanju s koalicijskimi poslanci: "Delo do sedaj je bilo opravljeno dobro, narejenega veliko, iz dnevnega reda smo dali besede trojka in pomoč."

Premierka Alenka Bratušek je na Brdu pri Kranju koalicijskim poslancem predstavljala osnutek nove koalicijske pogodbe za prihodnji dve leti.

"V 2014 in 2015 ne bo posegov v pokojnine, minimalno plačo in ne bo novih davkov. Ugotovili smo, da smo pripravljeni naslednji dve leti v dobro Slovenije sodelovati skupaj, vzdušje v koaliciji je dobro," je Bratuškova med drugim poudarila po srečanju.  Kot prioritete je izpostavila mlade, zdravstvo, gospodarstvo in boj proti korupciji: "Nič več nedotakljivih".

Na koalicijskem vrhu so se odločili za nekaj sprememb na področju organizacije ministrstev:urad za mlade in del ministrstva za gospodarstvo, ki je zadolžen za kohezijo, bo prešel pod  urad predsednice vlade.

Zaustavitev Teš 6 bi bila dražja

Govorili so tudi o Teš 6. Pripravili bodo poseben zakon in sprožili preiskavo. "Vsi podatki kažejo, da bi bila v tem trenutku zaustavitev dražja, vendar mora projekt dolgoročno biti rentabilen in ne sme delati izgube," je pojasnila Bratuškova. O privatizaciji danes niso razpravljali.

Lukšič: "Povečali smo kredibilnost"

Jasno je, da ima koalicija voljo, znanje in moč vztrajati do konca mandata, pa je dejal prvak SD Igor Lukšič. Tudi po njegovi oceni je koalicija doslej opravila veliko delo, na katerega so lahko ponosni, saj je "glavni rezultat povečanje kredibilnosti Slovenije v svetu, kar je najboljša popotnica za bolj konkretne naloge v prihodnjih dveh letih". Tega dela se bodo, kot napoveduje, lotili zavzeto in odgovorno.

Ne na konju, ena noga pa je v stremenu

Po mnenju predsednika DL Gregorja Viranta Slovenija še zdaleč ni na konju, imamo pa "eno nogo že v stremenu". "Če bomo pravilno delali naprej, imamo vse možnosti, da se zavihtimo v sedlo in se v njem stabiliziramo," je Virant povzel po njegovem mnenju bistvo koalicijskega dogovora. Torej, da se, potem ko so pogašeni glavni požari, ustvarijo pogoji za gospodarsko rast in za to, da bodo tudi mladi ljudje zainteresirani ostajati v državi.

Virantu se zdi pomembno, da dogovor na prvo mesto postavlja konkurenčnost gospodarstva, izpostavil je tudi zavezo, da ne bodo dodatno obremenjevali državljanov z davki. Poudaril je še nadaljevanje očiščenja na področju gospodarskega kriminala. Po njegovem mnenju pa bi bilo modro v koalicijsko pogodbo umestiti večino ukrepov, ki jih za boj proti korupciji predlaga protikorupcijska komisija.

Erjavec zelo zadovoljen

DeSUS je po besedah prvaka stranke Karla Erjavca izjemno zadovoljna z današnjimi pogovori, ker očitno ne bo namer po znižanju pokojnin. Zadovoljen je, ker bo to navedeno tudi v koalicijski pogodbi, enako pa pričakuje pa tudi glede regresa upokojencem. Sicer pa se Erjavec strinja z ostalimi zavezami, zlasti glede boja proti korupciji, pri čemer jih po njegovem mnenju čaka veliko dela.

Komentarjev 16
  • samo.jst 08:03 15.januar 2014.

    EU je pred pol leta javno najavila slovenski vladi, da je stopnja obdavčitve prebivalstva na meji znosnosti... zato so ustavili. Naslednji korak je preoblikovanje javnih transferjev. Ne bodo jih rezali, le pogoje bodo spremenili (beri povišali).

  • dragec 07:49 15.januar 2014.

    janševci, vidim, da ste navoščeni, res imamo lepo premierko,

  • dragec 07:38 15.januar 2014.

    Kaj pa ti znaš, g SKOT. Niti rit si ne veš zbrisati ----ha, ha,ha