Slovenija
21 ogledov

Novih koncesij (za zdaj) ne bo

slovenija 18.03.13, Jernej Pikalo, seja odbora DZ za izobrazevanje, znanost, kul Anže Petkovšek
Tožba, s katero bi odvzeli podeljene koncesije, še vedno teče.

Zasebniki. Državno pravobranilstvo je vložilo tožbo pred upravnim sodiščem, s katero bo poskušala vlada odpraviti koncesije trem zasebnim visokošolskim zavodom, ki jim jih je podelila vlada Janeza Janše. Hkrati ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) pravi, da nadaljnje podeljevanje novih koncesij zasebnikom ni predvideno.

Program bo, a s šolninami

"Pridobitev koncesije bi pomenila, da bi lahko v študijskem letu 2014/15 razpisali tudi redni študij," pravi dekanja fakultete za medije Mateja Rek. Njihov program Mediji in novinarstvo je bil eden izmed treh, ki jim je prejšnja vlada v času opravljanja tekočih poslov na hitro podelila koncesijo. Rekova poudarja, da v primeru koncesije študenti ne bi plačevali šolnin, tako bi bila "tudi socialno bolj šibkim študentom omogočena večja dostopnost do tovrstnega študija". Rekova dodaja, da bodo študijski program izvedli tudi, če bo državi uspela tožba, fakulteta pa denarja ne bo dobila. "Študij bo kot v prejšnjih letih potekal v izredni obliki, izredni študenti pa bodo tako kot na vseh drugih fakultetah in univerzah v Sloveniji plačevali šolnino," še pravi Rekova.

Ne dvojnemu financiranju



MIZŠ pri tem poudarja, da se študijski programi z vseh treh področij, ki so dobila koncesijo (poleg novinarstva še okolje in proizvodno inženirstvo), že izvajajo na javnih visokošolskih zavodih. Ob tem dejstvu je podelitev koncesij, pravijo na MIZŠ, "v času splošno znanih varčevalnih ukrepov na področju visokega šolstva v nasprotju z osnovnimi načeli konsolidacije javnih financ". Koncesije se jim zdijo sporne, ker dodatna sredstva za prihodnje leto niso bila načrtovana, zaradi česar so nastali dodatni stroški za proračun. "Pri podeljevanju koncesij zasebnim subjektom za izvajanje javne službe je treba izhajati iz namena, da se koncesija podeli le v primeru, ko javne službe ni mogoče trajno in nemoteno zagotavljati prek javnih zavodov, ki so za to ustanovljeni," opozarjajo na MIZŠ.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.