Slovenija
42 ogledov

Novih ne bodo gradili

Stanovanje in družina Iztok Golob
Neprofitna stanovanja. Prosilci odvisni od izselitev trenutnih najemnikov.

Kranj. V vseh večjih občinah na Gorenjskem se spopadajo s pomanjkanjem neprofitnih stanovanj. Povpraševanje je večje od ponudbe, investicij na tem področju pa vseeno večinoma ne načrtujejo.

400 vlog, 20 stanovanj

Najbolj pereč problem je v Kranju. “Neprofitnih stanovanj glede na trenutno stanje ni dovolj,” priznavajo v občinski upravi. Na zadnjem razpisu leta 2010 so prejeli več kot 400 vlog, medtem ko je bilo na voljo 20 stanovanj. Nov razpis sicer načrtujejo letos, vendar finančnih sredstev za pridobitev novih zmogljivosti nimajo, tako da bo število stanovanj, ki bodo na voljo, odvisno predvsem od izselitev trenutnih najemnikov.
V Tržiču neplačniki

Podobno se novih stanovanj ne gre nadejati v Tržiču. “Občina z ozirom na razpoložljiva proračunska sredstva ter neplačevanje najemnin in stroškov zdajšnjih najemnikov ne more načrtovati novih gradenj stanovanj,” pojasnjuje direktor Drago Zadnikar. Med najemniki neprofitnih stanovanj v Občini Tržič, ki ima 240 stanovanj, je namreč povprečno 40 odstotkov neplačnikov.

Nove enote le v Radovljici

Novih neprofitnih stanovanj prav tako ne načrtujejo na Jesenicah. Čakalno listo so sicer po zadnjem razpisu leta 2010 skrajšali za tretjino, a je kljub temu še vedno okrog sto prosilcev. Fond neprofitnih stanovanj bodo tako letos širili le v Radovljici – pridobili naj bi tri nove enote – in Škofji Loki, kjer je na čakalni listi trenutno 19 prosilcev; lani so namenu predali osem stanovanj, z rekonstrukcijami hiš pa naj bi pridobili pet novih. Mestna občina Kranj ima sicer 457 neprofitnih stanovanj, Občina Jesenice 263, Radovljica 162, Škofja Loka pa 183.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.