Slovenija
12 ogledov

Novinar ga je užalil

(Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Na ljubljanskem tožilstvu so vložili obtožbo zoper novinarja Dela Boruta Tavčarja zaradi kaznivega dejanja razžalitve. S svojim komentarjem je užalil tako Zorana Jankovića kot Mestno občino Ljubljana (MOL).

Julija lani je namreč ljubljansko okrožno sodišče tožilcem kot predlog za pregon poslalo zasebno tožbo ljubljanskega župana Zorana Jankovića in MOL, v kateri novinarju očitata kaznivo dejanje razžalitve, poroča portal Delo.si.

Sporen je komentar v rubriki Termometer Delove priloge FT, kjer da je Tavčar Jankovića menda primerjal z Josefom Fritzlom, enim najokrutnejših hudodelcev. Novinarjev zagovornik Emil Zakonjšek meni, da Jankovićev občutek užaljenosti lahko izhaja le iz nerazumevanja teksta.

Tavčar je v komentarju 15. junija 2009 zapisal: "Vsi smo ena velika družina, je o odnosu med mestno upravo in Javnim holdingom Ljubljana, v katerega sklopu delujejo štiri javna podjetja, večkrat povedal ljubljanski župan Zoran Janković. V podjetjih se s tem ne strinjajo povsem, nekateri celo zlobno namigujejo, da je imel tudi Josef Fritzl veliko družino, a je vprašanje, ali je bil del nje v kleti srečen."

Užalil tudi občino
Užaljena je tudi MOL, ker je novinar položaj podjetij javnega holdinga v razmerju do mestne uprave, občinskih organov menda primerjal s položajem tistega dela Fritzlove družine, ki je moral bivati v kleti.

Zunajrazpravni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je zavrgel zasebno tožbo, ki jo je Odvetniška družba Čeferin vložila v imenu Jankovića in MOL, saj je bilo ugotovljeno, da se komentar nanaša na občinski organ in na uradno osebo.

Kaznivo ali ne?
Zakonjšek je prepričan, da novinar ni storil kaznivega dejanja, temveč je znano kriminalno afero uporabil kot primerjavo, da se tudi v velikih družinah lahko dogajajo temne zadeve. Nikakor pa iz komentarja ne izhaja, da je novinar Fritzlovo ravnanje primerjal z delovanjem župana Jankovića, kot ta navaja v zasebni tožbi.

Tožilka Manja Prezelj pa meni, da sta bila novinarjev edini namen ponižanje in zaničevanje župana, komentar pa, da je zaradi zaničljive primerjave žaljiv.

Na MOL so za Delo potrdili, da so iz proračunskih sredstev poravnali 1.200 evrov odvetniških stroškov vložitve tožbe za zastopanje občine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.