Slovenija
31 ogledov

Novinarje skrbi usoda Večera

Delo stolpnica, stavba Žurnal24 main
Urad za varstvo konkurence izdal soglasje Delu za prodajo delnic Večera družbi 3Lan. Novinarji Večera so z odločitvijo urada nezadovoljni.

Včeraj je Urad za varstvo konkurence izdal soglasje za prodajo 75 odstotkov delnic Večera družbi 3Lan. Delo zdaj čaka le še na soglasje ministrstva za kulturo.

Predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli je dejal: "Za nas je to zelo pomembna odločitev, na katero smo čakali zelo dolgo. Odločitev predstavlja pomembno izpolnitev enega od odložnih pogojev, ki so sestavni del pogodbe z družbo 3Lan za nakup večinskega deleža v Večeru."

Delo stolpnica, stavba | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Za manjši dolg
Dodal je še, da prodaja Večera pomeni hudo obremenitev za družbo, ki se nadeja, da se bo z dokončanjem postopka lahko razbremenila zelo pomembnega kratkoročnega tveganja in zmanjšala zadolženost.

Delo je namreč trenutno zadolženo za okoli 16,5 milijona evrov. Lani naj bi po Giacomellijevih navedbah zadolženost zmanjšali za več kot milijon evrov. Po prodaji nameravajo NLB-ju, ki mu dolgujejo največ, vrniti celoten znesek.
Kupnina za 79,24 odstotka Večera znaša 9,3 milijona evrov.

Poziv ministrstvu k ustavitvi prodaje
Novinarji Večera so ob tem znova spomnili, da kupec nikoli ni razkril finančnih virov za nakup časopisne hiše, prav tako ni predstavil vizije razvoja Večera. Skrbi jih, da bo novi lastnik časopis uporabil za finančno izčrpavanje ali za uresničitev političnih interesov.

"Pri tem pa močno dvomimo, da je 3Lan sploh končna postaja pri ponovnem lastniškem mešetarjenju z Večerom, saj gre za majhno računalniško podjetje s štirimi zaposlenimi, ki je imelo 2009. leta 44 tisoč evrov dobička in tako samo nikakor ni bilo sposobno financirati nakupa," menijo v aktivu novinarjev. Zato zdaj pozivajo ministrstvo za kulturo, naj v skladu s pristojnostmi ne dovoli prodaje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.