Slovenija
22 ogledov

Novinarji RTV podpirajo referendum

RTV Slovenija Žurnal24 main
Odbor Združenja novinarjev RTVS podpira zahtevo za referendum o novem zakonu o RTV Slovenija. Presenečeni so nad napadi koalicije nad opozicijsko zahtevo.

"Koalicija s tem znova dokazuje, da ima dvojna merila v dvojni pravni državi," so zapisali.

Prepričani so, da "že način imenovanja novih svetnikov in nadzornikov ter njihove med seboj prepletene in soodvisne pristojnosti" trditev o depolitizaciji hiše "v polnosti demantirajo". Ministrica je po njihovem prepričanju namerno prezrla dejstvo, da so se od zakona distancirali celo člani ekspertne skupine, ki jo je imenovala, in da so kar na njenem ministrstvu pripravili besedilo zakona.

Ministrstvo zavrača očitke o politizaciji. Po njihovem je svet RTVS v primerjavi s tako imenovanim Grimsovim zakonom korak naprej v depolitizacijo. O tem naj bi govorilo dejstvo, da bo "politika“ po novem zakonu posrednik pri imenovanju sedmih članov od sedemnajstih, po sedanjem zakonu pa pri 23 članih od devetindvajsetih.

Ne več del javnega sektorja
Po novem zakonu se RTV s 1. januarjem 2011 izloča iz javnega sektorja, kar pomeni, da bodo zaposleni izločeni iz dosedanjega zaprtega dodatnega pokojninskega zavarovanja.

Odbor meni, da se mora javnost izreči o usodi javnega zavoda, če politika pokaže prevelike apetite po političnem, celo ideološkem in komercialnem lastninjenju tega javnega servisa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.