Slovenija
118 ogledov

Novinarki Dela opomin pred odpovedjo

Dopis uprave Dela Žurnal24 main
Opomin novinarki je po oceni sindikata in aktiva novinarjev Dela izrazito nesorazmeren ukrep.

Novinarka Dela je od uprave družbe pred približno štirinajstimi dnevi prejela opomin pred odpovedjo delovnega razmerja, ker naj bi objektivno okrnila dostojanstvo delodajalca in uprave. V opominu je med drugim navedeno, da je v elektronskem sporočilu zapisala: "... ker vemo, da denarja ni, bi si lahko omislili tudi kakšnih simboličnih nagrad, recimo omemb udarnikov in udarnic s fotografijami in imeni v prostorih družbe Delo ..." in "kakšno normo ima uprava?".

Sindikat pozval k umiku izjave

V aktivu in sindikatu novinarjev Dela ocenjujejo, da gre za nedopusten pritisk na svobodo izražanja mnenj. "Ta komunikacija je potekala kot interni pogovor in odziv na enostransko povišanje norme," pravi Mario Belovič, član IO Sindikata novinarjev Dela. "Mi smo upravo pozvali, naj opomin umakne, a od takrat nismo prejeli nobene informacije, da bi se to zgodilo. Povsem nedopustno je, da se uprava odzove na takšen način na čisto legitimno izraženo mnenje, ki ni bilo niti žaljivo, kaj šele, da bi škodovalo ugledu uprave." Belovič meni, da gre za izrazito nesorazmeren ukrep ter neko vrsto šikaniranja.

Aneks za uporabo tehničnih sredstev

"Razlog vidim v tem, da poskuša uprava na vse možne načine zmanjšati stroške dela ter število zaposlenih in izkoristi vsako priložnost, da sledi temu cilju, tako kot v primeru aneksov za uporabo računalnikov, " meni Belovič. Honorarni sodelavci časopisne hiše so namreč pretekli teden dobili aneks k pogodbi, po kateri bi ti morali za uporabo Delovih računalnikov in drugih Delovih sredstev mesečno plačevati 30,5 evra najemnine.

Uprava vztraja pri opominu

Na upravi družbe, ki jo vodi Irma Gubanec, poudarjajo, da v navedenem primeru ni šlo le za interno komunikacijo med kolegi. "Opomin je bil izdan, ker je novinarka z upravo komunicirala na izrazito žaljiv način, ki krni dostojanstvo uprave in s tem družbe, ki jo uprava zastopa," so zapisali.

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Margity Tedea 18:56 09.junij 2015.

    Novinarka se čisto legitimno sprašuje, kakšno normo ima pa uprava. Upravi pa to ni všeč, zato je novinarka "kršila" vse živo. Probolem je treba prevaliti na druge, in bognedaj, da bi kdo dvomil v upravo. Odpoved bi morala dobiti uprava, ...prikaži več ker zganja zastraševanje delavcev.

  • Papaja Popi 09:33 09.junij 2015.

    Delavci v tovarnah sploh ne dobijo opomina, ampak samo odpoved, čeprav niso naredili nič narobe.

  • titty 08:38 09.junij 2015.

    Nedotakljiva uprava! Sicer se pa komunicira tako, kot je nasprotna stran vredna da se z njo komunicira. Žal, ni bilo na žaljiv način!