Slovenija
41 ogledov

Novo bo uničilo staro

Župan Ivan Molan in Stanko Tomše, direktor Kopa (med njima svetnik Peter Skrival Nada Černič Cvetanovski
Odločitev. Občina bo s svojim podjetjem za opravljanje komunalne dejavnosti izpodrinila Kop.

Do septembra naj bi bil pripravljen poslovni načrt podjetja v stoodstotni lasti občine, ki bo opravljalo gospodarske javne službe s področja komunale. Sklep o začetku postopka so sprejeli svetniki, ki bi se v skladu z zakonom lahko odločili tudi za podelitev koncesije naj-ugodnejšemu ponudniku.

Za in proti

Kaj če se za koncesionarja pojavi kakšna tuja multinacionalka – kaj bo tedaj z zaposlenimi iz Komunalnega stanovanjskega podjetja (Kop) Brežice? V Sloveniji imamo kar nekaj slabih primerov podelitve koncesije; pri lastnem podjetju je boljši nadzor,” sta javno podjetje zagovarjala župan Ivan Molan in vodja oddelka Alenka Laznik, tako rešitev pa nakazuje tudi študija, ki jo je naročila občina. Župan meni, da bo novo podjetje bolj skrbelo za investicije in ne zgolj za to, da bi postalo pozitivno.

Po mnenju podžupanje Vladke Kežman pa analiza v ničemer ne govori v prid javnemu podjetju, katerega izgubo bo pokrivala občina. Moti jo, ker je pripravljalec študije podatke pridobil le na občini, poleg tega pa ji ni jasno, kako bo novo podjetje brez povišanja cen poslovalo pozitivno. Kop je namreč lani pridelal 45 tisoč evrov izgube in svetniki so bili proti temu, da jo občina pokrije v celoti.

Ozek politični interes

Tu ne govorimo več o logiki in zdravi pameti, temveč o ozkih političnih interesih in osebnih zamerah,” je bil ob sklepu o ustanavljanju javne komunale ogorčen Stanko Tomše, direktor Kopa. Prepričan je, da bo z ustanovitvijo občinskega podjetja ogroženih 153 njegovih ljudi.

Kop je najcenejši za občane, zaradi katerih smo tu, in številke govorijo temu v prid,” je dejal. Razočaran je tudi zato, ker lahko Kop s svojo močno gradbeno operativo dobi posel edino tam, kjer se kot investitor ne pojavlja občina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.